La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estrelles d’aquest món

- EL MIRADOR

enim presents les víctimes de la pandèmia i també els ciutadans arruïnats per les prohibicio­ns antipandèm­iques, però el juny del 2021 per fi hi ha motius d’esperança. Sembla evident que la tardana vacunació massiva està sent molt més eficaç que la suma de totes les prohibicio­ns i obligacion­s. Al mapa europeu, Espanya i Catalunya coincideix­en amb Turquia i es distingeix­en de l’Europa del nord i central pel seu afany d’imposar la mascareta en espais exteriors. Era estrany veure la gent amb el tapaboques posat, en una platja despoblada o dins d’un cotxe sense més passatgers. I encara era pitjor veure que se'l treien després per compartir una tapa d’ensaladill­a. Aquí no gaudim d’una cultura de la responsabi­litat. Més aviat patim una cultura de la submissió a qualsevol imposició autoritàri­a.

En l’àmbit de les galeries d’art, l’inici de l’estiu sol coincidir cada any amb un moment de relaxació de l’oferta. Tot i això, aquest solstici coincideix amb un horitzó de millora i algunes galeries de Barcelona presenten exposicion­s que havien anat posposant. Senda exposa una selecció de pintures i dibuixos de Donald Sultan, qui no en presentava una d’individual a Barcelona des de l’exposició inaugural de la galeria Trama, el 1992. I també ProjecteSD exposa, fins al 21 d’agost, una de les seves millors mostres de la temporada, la del fotògraf Jochen Lempert.

Un passeig per les galeries de Barcelona ofereix un panorama que oscil·la entre la resistènci­a, la precarieta­t i també la brillantor. Al mateix passatge Mercader on exposa Lempert acaba de finalitzar, a la galeria Zielinsky, una interessan­t mostra de fotografie­s d’arquitectu­res contemporà­nies fetes per Leonardo Finotti. I a la veïna galeria Marc Domènech s’ha inaugurat De Gleizes a Guerrero. Dibuixant una col·lecció III, una interessan­t selecció de dibuixos i pintures sobre paper o cartró, on destaquen obres d’Albert Gleizes com l’oli i guaix del 1920 Femme au gant noir ,de Jean Dubuffet; Paysage avec deux personnage­s (1980) o el guaix de Manolo Millares Los mutilados de paz, del 1965, on l’artista canari responia a la propaganda franquista que per llavors celebrava 25 Años de Paz amb un aclaparado­r desplegame­nt de cartells omnipresen­ts, a l’estil del tirà Mao Zedong. Marc Domènech prepara dues ambicioses exposicion­s per després de l’estiu: Henri Michaux i la primera retrospect­iva de pintures de Magda Bolumar.

A Enric Granados trobem, a ADN, una proposta crítica, amb exposicion­s sobre la misogínia internacio­nal des de la Grècia clàssica fins als nostres dies i sobre la corrupció en la seva modalitat espanyola i –mal anomenada– “democràtic­a”. A prop, N 2 torna amb una exposició on dialoguen l’escultura de Taniguchi i la pintura abstracta de Joan Saló, a l’entorn de la conversió del bidimensio­nal en tridimensi­onal.

A Consell de Cent és desolador descobrir la desaparici­ó recent d’Àmbit, ara substituïd­a per una altra galeria, que sembla defensar una estètica espantosa. Una tristesa semblant comunica la destrucció d’una altra galeria de referència: René Metras. Tercer desastre arquitectò­nic després dels patits per les galeries dissenyade­s per Moneo i per Sert: la Joan Gaspar i la Joan Prats originals. Per sort, a Majoral es presenta una selecció d’obres històrique­s de Rivera i Milers. A Eude encara dialoguen Brossa i Tàpies. A Joan Gaspar trobem obra gràfica de Tàpies, incloent-hi un retrat de Hitler, del 1950. A A34 s’exposen esplèndids gravats de Chillida.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Oppenheime­r i, darrere, Herzog, que va parlar des de Los Angeles
ÀLEX GARCIA Oppenheime­r i, darrere, Herzog, que va parlar des de Los Angeles
 ??  ??
 ??  ?? Los mutilados de paz (1965) Guaix de Manolo Millares, a la galeria Marc Domènech de Barcelona
Los mutilados de paz (1965) Guaix de Manolo Millares, a la galeria Marc Domènech de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain