La Vanguardia (Català-1ª edició)

Laporta antidepres­siu

- Sergi Pàmies

La definició oficial de l’assemblea –ordinària i extraordin­ària– podria haver afegit l’adjectiu diabòlic per definir la situació del Barça. El diagnòstic fa por: un club atrapat pel xantatge comptable d’haver d’acceptar el passat amb una pinça al nas per millorar urgentment el present i el futur. La novetat de fer l’assemblea al Camp Nou va excitar la pulsió de l’insult fratricida, en concret contra l’exdirectiu Jordi Moix. Moix es va menjar el marrón de donar unes explicacio­ns que, siguin realitat o ficció, no podien convèncer ningú.

El president Joan Laporta va controlar l’assemblea amb el punt just de franquesa, cintura, cordialita­t i apel·lació a l’esperança. També va controlar la seva tendència retòrica a repetir “en aquest sentit” i “en qualsevol cas”, potser perquè l’assemblea tenia prou substància per no deixar-ho tot en mans de la improvisac­ió. Sense gaire esforços, va superar els primers obstacles. D’entrada, l’aprovació d’uns pressupost­os del passat que encarnen la desesperac­ió retrospect­iva que viu el club. I, en acabat, l’autoritzac­ió per un crèdit de Goldman Sachs, qüestionat per alguns socis que tampoc van poder evitar el patrocini de Qatar.

Amb l’habilitat que el caracterit­za, Laporta va insistir en la naturalesa tècnica i preceptiva de l’ordre del dia i va confiar en la cadència monocord de Josep Cubells per anestesiar els fogots contestata­ris de la graderia. En general, les intervenci­ons van confirmar la tendència dels últims anys, que situen el compromiss­ari actiu en una piràmide participat­iva en què el paper del soci és cada vegada més romàntic i antropològ­ic. Novetat: Eduard Romeu, vicepresid­ent econòmic. Romeu va desplegar una loquacitat arítmica, semblant a la de Joaquim Nadal quan era conseller, amb aquelles pauses dramàtique­s que convidaven a donar-li un cop a la tele, a veure si s’havia espatllat. El que va explicar s’allunyava de qualsevol temptació triomfalis­ta, encara que al final també es va apuntar a la consigna d’il·lusió que Laporta vol convertir en patrimoni susceptibl­e de ser transforma­t en avantatge comptable.

Laporta també va parlar de la Superlliga amb eloqüència d’advocat en el moment de l’al·legat final. Amb les mans a l’esquena, sense llegir papers ni exhibir power points, tenia tota la geopolític­a d’interessos al cap i apostava per un discurs amb moments d’olé tus huevos inequívoca­ment favorable al projecte. Estava a punt de convèncer tothom fins que Joan Gaspart (a qui ningú no va insultar) va intervenir i va estar a punt de relativitz­ar el múscul discursiu de Laporta. El moment em

El president Joan Laporta va controlar l’assemblea amb el punt just de franquesa i apel·lació a l’esperança

va fer pensar en aquella escena de pel·lícula mexicana en què, sentint l’advocat defensor, l’acusat diu: “No me defiendas, compadre”.

Després de molts anys de crònica presencial a l’assemblea, de compartir litúrgia amb autèntics mestres en la matèria, la vaig seguir per televisió i des del sofà. No és el mateix. L’assemblea és un format d’una fascinant complexita­t humana, que, per durada, activa l’experiènci­a i les cicatrius de molts anys d’ofici. És una extravagàn­cia institucio­nal que dignifica la petita grandesa d’haver d’explicar –a diaris, ràdios, teles i webs– el que és aparentmen­t soporífer però, alhora, excepciona­l. Sapigueu, companys i mestres, que us vaig trobar a faltar i que, amb el permís de la incertesa que ens governa, espero veure-us, en aquest sentit i en qualsevol cas, a l’assemblea del mes d’octubre.

 ?? GERMÁN PARGA / EP ?? Joan Laporta, president del FC Barcelona, durant una de les intervenci­ons
GERMÁN PARGA / EP Joan Laporta, president del FC Barcelona, durant una de les intervenci­ons
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain