La Vanguardia (Català-1ª edició)

De Schuster, Koeman i De Jong

- Lluís Canut

L’Eurocopa ha estat des de sempre aparador de grans estrelles del futbol, que es van treure la màscara internacio­nalment en aquest torneig. A l’edició d’Itàlia el 1980 vam quedar enamorats amb l’aparició en forma d’esclat d’un jove migcampist­a alemany de cabellera rossa i figura espigada, Bernd Schuster, que amb tan sols 20 anys, després de ser impulsat a la titularita­t al Colònia per aquell descobrido­r de talents que va ser Hennes Weisweiler, va ser reclutat per Derwall per a la Mannschaft dels Stielike, Rummenigge, Allofs i companyia que es va emportar el títol imposant-se a la final contra Bèlgica, en què destacava la sobrietat sota els pals de

Pfaff i la verticalit­at ofensiva de Ceulemans. De tornada al seu país, Bernardo va xocar amb les enveges dels veterans del Colònia, liderats pel capità Cullman, desposseït de la titularita­t i que el volia ferir exhibint a l’interior de la seva taquilla un pòster de Gaby Schuster posant despullada. Les burles van provocar un agre enfrontame­nt al vestidor que va portar a la marginació de la jove estrella. Allò va ser aprofitat pel Barça, que no va passar per alt l’oportunita­t de mercat i que per 80 milions de les antigues pessetes va aconseguir els serveis d’un dels futboliste­s que marcaria una època al club.

Vuit anys més tard, quan el campionat es va celebrar en territori alemany, encara com a RFA, una generació d’excel·lents futboliste­s dirigits per Marinus Michels, pare del futbol total, van guanyar l’únic gran títol de seleccions per a Holanda. Els Gullit, Rijkaard, Van Basten i companyia lideraven una nova versió de la taronja mecànica en què destacava la sortida de pilota i la potència de xut del lliure de l’equip, Ronald Koeman, campió, aquella mateixa temporada, de la Copa d’Europa amb el PSV, que aquell mateix hivern havia rebut la visita a la seva casa d’Eindhoven de Nicolau Casaus, que li va oferir ser el relleu de Schuster al Barça.

Un fet que s’acabaria concretant una temporada més tard, quan l’“heroi de Wembley” es va deixar convèncer per Johan

Cruyff perquè liderés el que seria el dream team a canvi d’abonar 1.200 milions de pessetes, un rècord de traspàs d’aquells temps que superava el de Diego Maradona.

En aquesta Eurocopa, Koeman, finalment, ha fet realitat els desitjos de fitxar Memphis Depay, a qui esperava des de feia una temporada. Però l’holandès que més s’està acreditant és De Jong, a qui el mateix Ronald va aconsellar que fitxés pel Barça quan alhora el pretenien amb màxima insistènci­a el PSG i el Manchester City. Fins que en un viatge llampec a Amsterdam Josep Maria Bartomeu en persona el va convèncer per jugar al costat de Messi.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain