La Vanguardia (Català-1ª edició)

Verstappen agafa embranzida

Una lliçó tàctica de Red Bull permet a l’holandès distanciar-se 12 punts de Hamilton

- AUTOMOBILI­SME TONI LÓPEZ JORDÀ GRAN PREMI DE FRANÇA D’F-1

La victòria de Max Verstappen al circuit Paul Ricard, un dels jardins de Lewis Hamilton –dos poles i dues victòries als GP precedents–, prenia un sentit complet veient les reaccions del gran derrotat. “No teníem res a fer”, admetia abatut Toto Wolff, el cap de l’equip de l’estrella. “Tenim molta feina per reduir la distància amb Red Bull; sens dubte han fet un pas endavant, no sé si per l’aleró o pel motor”, reconeixia Hamilton, desconcert­at, i veient que el liderat se li allunya a 12 punts quan es compleix el primer terç de curs.

L’alegria va per barris, i a l’F-1 s’ha instal·lat a la casa energètica, que ha enllaçat tres victòries (Mònaco, Bakú i França), quatre en set curses, lidera el campionat de Constructo­rs, i s’ha espolsat el complex d’inferiorit­at estratègic­a que tenia respecte als cervellets de Mercedes.

A Paul Ricard, Red Bull li va tornar a Mercedes la jugada tàctica de Barcelona amb la mateixa moneda. Un segon canvi de pneumàtics a Verstappen quan faltaven 21 voltes va permetre a l’holandès apuntarse la tercera victòria de la temporada amb un avançament sobre la botzina a Hamilton, que es va quedar sense resposta i no va poder recuperar el liderat del Mundial.

La lliçó tàctica de Red Bull al GP de França va ser doble: Verstappen va pispar la victòria a Hamilton, però també Checo Pérez va fer fora del podi Valtteri Bottas, que evidenciav­a per la ràdio l’error de la seva escuderia. “Per què no m’escolten mai quan els dic que [l’estratègia] era a dues parades?”, es preguntava el finlandès, mentre Wolff es posava la mà a la cara.

Per tercera vegada aquest curs compartien la primera fila de sortida Verstappen i Hamilton, i l’anglès va tornar a guanyar el pols a l’holandès. A l’arrencada, el de Red Bull se’n va anar llarg al segon revolt i va perdre l’avantatge de la pole. “No vaig poder mantenir el cotxe sota control”, s’excusava Max, que cedia la primera posició. Aquest imprevist, que va facilitar la fuga de Hamilton –a un màxim de 2,8 segons–, i la primera parada de Bottas per calçar-se les gomes dures (v. 17) van precipitar la reacció tàctica de Red Bull, que va prendre la iniciativa.

Els estrategs de l’equip energètic van avançar la parada a Verstappen (undercut) a la volta 18. Premia a fons l’holandès en la seva reincorpor­ació i obligava Mercedes a moure fitxa: va detenir Hamilton un gir després i, quan va tornar a la pista, amb gomes fredes es va veure al damunt el Red Bull número 33 passant-li sense manies. Verstappen ja havia recuperat la posició perduda.

A partir d’aquell moment, Hamilton va sotmetre a una dura persecució l’holandès, va arribar a posar-se a 0,6 segons (v. 25) i l’holandès es temia el pitjor: “No podem aguantar així fins al final de la cursa, això segur”, avisava el seu equip. I llavors Red Bull va prendre la segona decisió estratègic­a, avançant-se un altre cop a Mercedes: una segona parada per calçar gomes mitjanes a Max.

A la volta 32, Red Bull va fer parar l’holandès, que, tot i els 19 segons de 1 Max Verstappen (HOL) 2 Lewis Hamilton (GB) 3 Sergio Pérez (MEX) 4 Lando Norris (GB) 5 Valtteri Bottas (FIN) 6 Charles Leclerc (MON) 7 Carlos Sainz (ESP) 8 Pierre Gasly (FRA) 9 Daniel Ricciardo (AUS) 11 Fernando Alonso (ESP)

retard amb Hamilton, a les 20 voltes que tenia al davant va volar per posar-se a cua del Mercedes quan faltaven dues voltes. El Red Bull, amb gomes fresques i més adherència, es va menjar l’anglès a la recta Mestral. Hamilton no va poder ni defensar-se. “Al final no han aguantat els pneumàtics. Hem de trobar una mica de ritme, hem perdut molt de temps a la recta”, lamentava l’anglès, que veu perillar el regnat.

Cara i creu als espanyols. Carlos Sainz va firmar l’11è lloc (sortia 5è) i no hi trobava una explicació. “Hi ha una cosa que no va bé en carrera, potser hi ha alguna cosa que estem fent molt malament”. Alonso va guanyar una plaça, de 9è a 8è. “Quatre punts a la butxaca. Me’n puc anar content per com estan anant les coses”.

“Tenim molta feina per reduir la distància amb Red Bull; sens dubte han fet un pas endavant”

 ?? POOL / GETTY ?? Max Verstappen va celebrar la seva tercera victòria de la temporada pujant al Red Bull
MUNDIAL DE PILOTS (7 de 21)
POOL / GETTY Max Verstappen va celebrar la seva tercera victòria de la temporada pujant al Red Bull MUNDIAL DE PILOTS (7 de 21)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain