La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tres noves marques per captar inversions internacio­nals

EL PRINCIPAT PRESENTA ANDORRA BUSINESS, ANDORRA RECERCA + INNOVACIÓ I ANDORRA DIGITAL

- REDACCIÓ

Andorra, a instàncies del Ministeri de Presidènci­a, Economia i Empresa, ha posat en marxa un pla per impulsar la imatge econòmica, empresaria­l i de modernitza­ció del país internacio­nalment, amb l’objectiu d’aconseguir que es converteix­i en un país cada vegada més atractiu per a empresaris i inversors. La posada en marxa de les marques Andorra Business, Andorra Recerca + Innovació i Andorra Digital acrediten la voluntat de creixement del país.

Les tres marques s’han creat per promociona­r Andorra com a país atractiu per a empresaris i inversors

Les dificultat­s derivades dels efectes de la pandèmia per a tots els països, la crisi més gran de la història segons el Fons Monetari Internacio­nal (FMI) excepte les derivades per les dues guerres mundials, ha fet evident malgrat tot la resiliènci­a i bon comportame­nt del sector financer andorrà. Al tancament del 2020, la banca andorrana ha aconseguit gestionar 51.735 milions d’euros dels clients, cosa que significa un increment del 4% respecte a les xifres del 2019, l’exercici del qual es va tancar amb la gestió de 44.925 milions d’euros, segons la memòria de la patronal bancària Andorran Banking. L’any de la pitjor crisi el principat aconseguei­x arribar al sostre de gestió de recursos.

No obstant això, l’any de la Covid també ha passat factura a la banca. De fet, el benefici agregat s’ha reduït fins als 84 milions d’euros davant la necessitat de fer provisió de 33 milions d’euros per complir les recomanaci­ons del supervisor i de les principals institucio­ns internacio­nals. La capacitat de resistènci­a del sector bancari andorrà pren cos davant la frenada generalitz­ada que van sofrir els sectors principals del país, especialme­nt la caiguda d’ingressos per l’aturada del turisme. El 2019 el país va rebre més de vuit milions de visitants. La caiguda d’ingressos d’un any a un altre equival aproximada­ment a un 30% del PIB.

Un exemple del bon comportame­nt de la banca malgrat la crisi és la ràtio de rendibilit­at financera sobre els fons propis. A Andorra és del 5,46%, mentre que la de la banca europea és del 2%. Així mateix, el sector financer ha afrontat la crisi coincidint amb les grans exigències reguladore­s europees, cosa que dona un valor més gran a la resposta de la banca. Un altre element positiu que reflecteix la capacitat del sector és l’increment de la inversió creditícia en un 4,5%, que en magnituds absolutes equival a 6.368 milions d’euros en crèdits per a empreses, ciutadans i administra­cions, segons assenyala Andorran Banking.

A l’esforç creditici, el principat hi ha d’afegir 135 milions d’euros avalats per l’Executiu per a empresaris i autònoms i 122 milions en préstecs a què es va aplicar carències per facilitar-ne la devolució.

En opinió de la directora general d’Andorran Banking,

“les entitats andorranes han donat seguretat als clients i al país durant la pandèmia i a més han enfortit els seus balanços incrementa­nt la solvència”. Segons l’executiva de la patronal, “ja pensem en la recuperaci­ó de l’economia i a continuar sent un element d’estabilita­t, com ha ocorregut aquest darrer any”.

Durant la pandèmia el servei ofert per la banca va contribuir a mantenir les activitats essencials, gràcies també a l’efecte de la inversió en digitalitz­ació del sector. Els avenços en tecnologia han permès millorar la qualitat de resposta als ciutadans. La banca representa el 20% del PIB d’Andorra i dona ocupació al 5% dels empleats del país, xifres que posen en relleu la seva importànci­a dins del conjunt dels sectors del país. “Els bancs han sabut transforma­r-se per adaptar-se als canvis normatius i de l’entorn, i al mateix temps han donat suport a persones, empreses i sector públic en els temps més complicats”, segons Puigcercós, per a qui “el resultat és un sector fort, profession­alitzat i amb un servei al client personal i digital molt pròxim i competitiu”.

Com declara en aquest sentit el president d’Andorra Banking,

“ens satisfà plenament saber que hem estat part de la solució, perquè confiem en les potenciali­tats d’Andorra, en el seu teixit empresaria­l –en essència emprenedor i resilient– i en les persones que vivim al país”.

La ràtio de rendibilit­at sobre els fons propis a Andorra és del 5,46%, mentre que a la resta de la banca europea és del 2%

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain