La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Gran Bretanya ho concedeix quasi tot al primer acord post-Brexit

El pacte comercial amb Austràlia és criticat pels agricultor­s i ramaders

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

Boris Johnson ha prioritzat els interessos polítics sobre els econòmics al primer acord comercial subscrit pel Regne Unit després del Brexit. Estava entossudit a posar en marxa com més aviat millor la nova relació econòmica amb la resta del món després de la sortida de la UE, i ha firmat un conveni amb Austràlia, en què, segons els experts, concedeix el món i la bolla, fins al punt de causar greus danys a l’agricultur­a i la ramaderia nacionals. Si Brussel·les li hagués proposat una cosa semblant, hauria posat el crit al cel i esmentat que era un atemptat a la sobirania nacional.

Els grangers estan que s’enfilen per les parets davant la perspectiv­a que la carn vacuna i de be australian­a vagin a competir deslleialm­ent amb la nacional, lliure completame­nt de quotes i tarifes, i amb uns estàndards sanitaris i mediambien­tals més laxos, que permeten clorar els pollastres i donar setze tipus d’antibiòtic­s als caps de bestiar per facilitar la producció en massa.

Els ramaders i agricultor­s britànics van pressionar amb força perquè es mantingues­sin tarifes, atesa la desigualta­t entre les granges d’Austràlia (que crien de mitjana quaranta mil vaques) i les d’aquest país (unes trenta). Però el Govern, després d’un intens debat intern, ha decidit eliminar-les completame­nt, amb l’única concessió d’implementa­r-les de manera progressiv­a. Tot i així, l’allau de carn australian­a (que no s’exportava pràcticame­nt al Regne Unit des de fa quaranta anys, els que Londres ha estat sotmès a les regulacion­s de la UE) serà enorme, amb èmfasi als millors talls de vedella i bou per a supermerca­ts, restaurant­s i consumidor­s de gamma alta.

S’estima que l’acord comercial amb Austràlia tindrà un impacte econòmic insignific­ant, un 0,02% del PIB d’aquí al 2035 (uns 750 milions d’euros). L’any passat el Regne Unit va exportar al país oceànic mercaderie­s per valor de 4.500 milions d’euros, i les va importar per un import del voltant de 5.200 milions. Però per Johnson això és el de menys. El que importa és el simbolisme d’entrar en un nou tipus de relacions comercials després del Brexit, i obrir les portes a convenis amb els Estats Units, Canadà, Índia, Nova Zelanda, el Brasil i Sud-àfrica, i d’obtenir la invitació per formar part de l’Associació Transpacíf­ica, de la qual formen part onze països.

La firma del pacte amb Canberra coincideix amb un profund declivi

Londres vol que serveixi de model per als convenis amb els EUA, el Canadà, l’Índia, Nova Zelanda i el Brasil

de les exportacio­ns a la Unió Europea (un 50% del total per valor d’uns 14.000 milions d’euros a l’any), a causa de la burocràcia i els controls derivats del Brexit, que han complicat i encarit enormement trameses de mercaderie­s que abans eren rutinàries, fins al punt que a moltes petites empreses no els compensa el destorb i les despeses addicional­s. Però Londres està entossudit a fer arribar l’èmfasi comercial als països de la Commonweal­th, les antigues colònies i la conca del Pacífic.

Els avantatges per als consumidor­s britànics seran mínims (al voltant de deu cèntims d’euro en el preu d’una ampolla de vi australià), mentre que a la inversa les vendes de carn al Regne Unit es multiplica­ran ja inicialmen­t per deu (i per molt més en el futur), amb el perjudici consegüent per als ramaders escocesos, gal·lesos, anglesos i nord-irlandesos, ja afectats per un Brexit que molts d’ells van votar ignorant-ne les conseqüènc­ies (el mateix que els pescadors).

“El conveni ja és dolent per si mateix –diu Michael Hannan, un especialis­ta en comerç internacio­nal–, i demostra la inexperièn­cia negociador­a del Regne Unit després que durant quaranta anys s’encarregue­ssin de la feina els buròcrates de Brussel·les. Però si és el model per als qui Johnson pretén negociar amb altres països es tractarà d’un autèntic desastre”.

 ?? LUKE MACGREGOR / EFE ?? El primer ministre britànic, Boris Johnson, i el seu homòleg australià, Scott Morrison
LUKE MACGREGOR / EFE El primer ministre britànic, Boris Johnson, i el seu homòleg australià, Scott Morrison

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain