La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nina Capital llança un fons de 40 milions d’euros

La inversió es focalitza en ‘start-ups’ de salut en fase inicial

- BLANCA GISPERT

Barcelona suma un nou fons per invertir en start-ups. Nina Capital acaba de constituir el seu segon vehicle d’inversió enfocat a finançar empreses emergents del sector medtech – medicina i tecnologia– després de completar gairebé l’activitat del seu primer fons.

“L’objectiu és aconseguir 40 milions d’euros i sembla que ho aconseguir­em amb facilitat. En només una setmana, tenim 18 milions compromeso­s”, assegura la fundadora, Marta-Gaia Zanchi. Entre els inversors hi ha empreses del sector de la salut, vehicles familiars (family offices) i inversors particular­s. La inversora detalla que són principalm­ent estrangers, de països com Itàlia, Alemanya, Suïssa i Estats Units.

L’empresa ja ha registrat el vehicle a la CNMV i a l’octubre preveu fer el primer tancament (moment en què s’aixeca la primera part del capital). “Estem oberts a superar els 40 milions afegint-hi un 10% més (4 milisegon ons) si hi continua havent interès inversor en el segon tancament, previst durant el pròxim any”, comenta la inversora italiana establerta a Barcelona, doctora en Enginyeria Elèctrica i antiga professora a la universita­t dels Estats Units de Stanford.

Zanchi explica que la creació d’aquest segon vehicle respon al creixent interès de la inversió en empreses de salut arran de la pandèmia i també a la bona marxa del primer vehicle. “Amb una dotació de 18 milions d’euros, hem fet una vintena d’inversions i estem a punt de tancar-ne tres més per completar l’activitat. Totes les companyies en què hem invertit continuen en actiu”, assegura.

Igual que el primer vehicle, el se centrarà en inversions en empreses en fase inicial o molt inicial i amb imports que oscil·len entre els 300.000 i 600.000 euros. Així mateix, el focus geogràfic estarà posat principalm­ent a Europa, a més dels Estats Units, el Canadà i Israel. Nina Capital obre molt el focus a escala internacio­nal perquè es defineix com un fons global. De fet, amb el primer vehicle només ha invertit en una empresa espanyola, Methinks, amb seu a Barcelona i especialit­zada en un sistema de detecció precoç d’ictus a través d’intel·ligència artificial.

L’activitat del segon vehicle començarà a finals d’any i Zanchi assegura que ja té identifica­des un parell o tres d’operacions. El retorn de la inversió s’espera d’aquí a cinc o set anys, terminis habituals al sector.

Al capdavant de les decisions hi continuarà havent Zanchi amb Marc Subirats, que aquest any s’ha convertit en soci de la companyia. El fons també dona feina a quatre persones més en unes oficines ubicades al carrer Tuset.

BLUEPHAGE

El vehicle ja té compromeso­s 18 milions i espera fer inversions a escala internacio­nal

 ?? KIM MANRESA ?? La fundadora, Marta-Gaia Zanchi, a les oficines de Barcelona
KIM MANRESA La fundadora, Marta-Gaia Zanchi, a les oficines de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain