La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Cal limitar els insecticid­es en l’agricultur­a”

Carme Valls-Llobet, doctora endocrinòl­oga

- A. CERRILLO

La doctora endocrinòl­oga Carme VallsLlobe­t explica al seu llibre Dones i homes en un món de nous riscos els impactes en la salut d’insecticid­es i altres plaguicide­s.

Quins són aquests efectes? Hi ha uns efectes directes sobre la salut reproducti­va. Per exemple, sobre l’esterilita­t masculina i femenina, sobre la possibilit­at que la dona quedi embarassad­a. El segon problema es detecta en el desenvolup­ament del fetus de nens i nenes. I, en tercer lloc, provoquen problemes relacionat­s amb la diabetis i l’obesitat.

Què destacaria en el cas de la dona?

En la salut reproducti­va de la dona hi ha alteracion­s del cicle menstrual, perquè molts d’aquests productes imiten al cos l’efecte dels estrògens. S’afegeixen als estrògens propis els ambientals, i llavors hi comença a haver cicles més curts, menstruaci­ons més abundants i dificultat en l’ovulació, i, per tant, esterilita­t.

I en el de l’home?

En l’home han reduït el nombre d’espermatoz­oides, però no només pels insecticid­es; hi poden haver influït altres productes. Al cos hi trobem una miscel·lània de pesticides en sang a què s’afegeixen derivats d’altres productes, com ara bisfenols policlorat­s i d’altres derivats que també afecten la salut.

I en el del fetus?

Hi ha molts més avortament­s entre les dones que treballen en l’agricultur­a, en hivernacle­s, i casos de placentes immadures o casos en què l’embaràs no avança igual i provoca avortament­s.

I malformaci­ons congènites?

Com el llavi leporí (partit), documentat a Iowa (EUA), on es feien fumigacion­s amb avioneta. O disminució de la circumferè­ncia cerebral, cosa que suposa un desenvolup­ament neurològic inferior. I això s’ha vist amb insecticid­es com el clorpirife­s. O casos de prematurit­at i baix pes en el moment de néixer. I també hi ha casos de malformaci­ons genitals en nens, de criptorquí­dia, que són testicles petits. S’atrofien.

Hi ha zones geogràfiqu­es més exposades? de les dosis que rebin les persones, oi? El percentatg­e de fruites i verdures que superen els límits legals d’aquests residus de plaguicide­s permesos és de menys d’un 2%...

Els límits no ens garanteixe­n la seguretat, perquè s’ha de tenir en compte en relació amb el cos que ho enfronta, perquè no es considera la diversitat d’éssers humans que hi ha. La majoria i malformaci­ons congènites; les estadístiq­ues actualment són molt parcials. I també cal reforçar la vigilància de la salut a les zones agrícoles, així com intentar evitar els efectes negatius.

Què diria als consumidor­s?

Seria bo exigir la traçabilit­at dels productes que mengem. Per descomptat, recomano els productes ecològics per a totes les dones que han tingut càncer de mama i per a les que en puguin tenir perquè la seva mare o tieta ja n’ha tingut i per a totes les que han estat exposades a fumigacion­s i les que tenen sensibilit­at química múltiple.

IMPACTES Hi ha efectes sobre la salut reproducti­va: en l’esterilita­t masculina i femenina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain