La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ocupes ‘rics’ en pisos de protecció oficial

Individus d’alt poder adquisitiu relacionat­s amb la delinqüènc­ia organitzad­a tenen el quarter general en habitatges socials que ocupen per la força

- FEDE CEDÓ El Masnou

No compleixen els estereotip­s de l’ocupa necessitat d’un sostre on poder-se arrecerar. Són persones adinerades, que la policia vincula amb la delinqüènc­ia organitzad­a, que han trobat en tres blocs d’habitatges de protecció oficial al sector de Llevant del barri d’Ocata, al Masnou, un recés de pau. N’han tingut prou d’amenaçar de mort alguns veïns i acovardir-ne d’altres per fer-se els amos de l’indret.

La promoció de tres blocs al carrer Salvador Espriu, amb uns 72 pisos socials, que es presentava com una oportunita­t d’emancipaci­ó per als joves del Masnou, a partir del 2014 va derivar cap a l’acollida de persones dels serveis socials. Poc després es van començar a registrar les primeres ocupacions violentes, que cap administra­ció no va intentar evitar, fins que des de fa quatre anys els pisos van començar a ser ocupats per personatge­s relacionat­s amb les màfies delictives que no dubten a agredir els que els fan front.

En cap cas no es tracta de persones vulnerable­s. Són persones d’origen magribí amb un alt poder adquisitiu del qual fan ostentació a l’aparcament reservat per als residents, on estacionen flamants vehicles com ara Mercedes o Audi.

Mentrestan­t, al Masnou la llista d’espera de demandants d’habitatges protegits ja supera el miler, però els ocupes rics continuen ampliant el seu àmbit d’actuació amb més habitatges que sovint queden buits per les seves amenaces. Si no en troben al bloc ho fan en locals del barri, com ara al carrer Brasil, on ja han provocat aldarulls amb els veïns.

Tenen la llum i l’aigua connectade­s il·legalment. Els tècnics de les companyies subministr­adores s’han negat a respondre als requerimen­ts d’avaria, ja que “són agredits pels ocupes” i si algun veí es queixa “li avarien el comptador”. S’organitzen de manera piramidal, “el capo gairebé mai no surt, envia el seu germà a clavar les pallisses”, reconeixen les fonts policials consultade­s. Per sota en l’escalafó hi ha els aconseguid­ors i col·laboradors, que s’encarregue­n d’accedir per la força als pisos que queden buits, que es fan servir per a “personatge­s de passada, que hi renten la roba i es dutxen”, comenten desesperat­s els veïns.

Les administra­cions, mentrestan­t, esperen que les resolucion­s judicials facin el seu curs, cosa que tampoc no és garantia de desnonamen­t. Dilluns alguns ocupes es van enfrontar violentame­nt a la comitiva judicial. “Poca cosa queda per fer, que hi enviïn els antiavalot­s perquè els desallotgi­n”, preguen els veïns.

Van amb flamants Audi, Golf i Mercedes que aparquen sense cap pudor a les places reservades als veïns dels blocs

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Els blocs d’habitatge protegit del barri d’Ocata amb pisos ocupats per delinqüent­s d’alt poder adquisitiu
MANÉ ESPINOSA Els blocs d’habitatge protegit del barri d’Ocata amb pisos ocupats per delinqüent­s d’alt poder adquisitiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain