La Vanguardia (Català-1ª edició)

La monitora amb 32.000 familiars

- DOMINGO MARCHENA

Si el lleure és una eina indispensa­ble per a la integració social de tothom, encara és més important entre els joves i les persones migrades. Aquesta realitat indiscutib­le, raó dels esforços de nombroses organitzac­ions i entitats sense ànim de lucre, es pot explicar de mil formes diferents amb mil informes saberuts. O es pot explicar amb el cas de Wisbel Figuera.

La Wisbel, de 18 anys, ha travessat mig món des de Vargas, a prop de Caracas, la capital veneçolana, per descobrir que a Catalunya té una família amb més de 32.000 membres. Quan hi va arribar, amb la seva mare, la Belkys, i un dels seus germans petits, l’Alexys, es va sentir molt sola. Els seus avis i la resta dels germans continuen a l’altra banda de l’Atlàntic, repartits per Amèrica, metàfora del drama que pateix Veneçuela.

A Catalunya ja hi havia arrelat en Rafael, de 33 anys, el germà gran de la Wisbel i que des de la mort del seu pare, el 2016, per a ella encarnava la figura paterna. Van arribar el juliol del 2019 i van compartir una habitació a un pis de la Sagrada Família. Tot semblava que s’encarrilav­a per als seus el febrer del 2020, quan la mare va obtenir un permís de treball.

Febrer del 2020, us en recordeu? Un mes després va arribar el confinamen­t per la covid. Aquell estiu hi va haver entitats com la Fundació Pere Tarrés que van recalcar que les activitats i les vacances estivals eren més necessàrie­s que mai. Malgrat la peculiarit­at del 2020, 3.696 nens i joves de Catalunya van rebre beques per poder participar en el programa Cap infant sense colònies.

Dues de les beques van ser per a la Wisbel i el seu germà. Fins aleshores, el seu coneixemen­t de Catalunya es reduïa al centre de Barcelona i algunes localitats del Baix Llobregat: “El Maremàgnum, la plaça Espanya, el Gòtic, Castelldef­els”. L’assistenta social va considerar que les colònies li farien molt bé a l’Alexys, un noi molt introverti­t. No estava previst que la seva germana l’acompanyés, però la van animar perquè tingués un punt de suport.

Va ser providenci­al. Aquells vuit dies a l’alberg La Sala, de la Fundació Pere Tarrés, a la Pobla de Lillet, al paradís prepirinen­c de l’Alt Berguedà, li van obrir un món. De tornada a casa, la dura realitat. A Veneçuela era una estudiant més que notable, però les classes virtuals per la covid i les dificultat­s tecnològiq­ues, fins i tot amb l’ordinador amb pantalla tàctil que li van acabar concedint, la van fer naufragar en els estudis.

No ha pogut acabar aquest curs, però per no quedar-se de braços plegats es va apuntar a un curset per treure’s el carnet de monitora. Vol tornar a viure l’experiènci­a, però aquesta vegada a l’altre costat de la tanca. I sap per què ho vol fer. “Vull que altres noies i nois com jo, que han pogut tenir problemes a casa, descobreix­in que poden trobar una segona família aquí”.

El lloc del qual parla la Wisbel és l’esplai Xiroia, a prop de la parròquia de la Mare de Déu dels Dolors, a Sants. Xiroia: d’un temperamen­t alegre, trempat, com infantívol, que fa gràcia... Aquest és un dels centres de lleure de la Fundació Pere Tarrés. La jove ja ha fet els seus primers passos com a monitora. Aquest estiu acabarà les pràctiques en un campament de Sant Quirze de Besora i més tard a l’alberg de la Pobla de Lillet.

Podem explicar els beneficis del lleure per a la integració social o bé explicar el cas d’aquesta jove

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Wisbel Figuera al pati de la parròquia de la Mare de Déu dels Dolors, a Sants, amb el mocador de les monitores de l’esplai Xiroia
CÉSAR RANGEL Wisbel Figuera al pati de la parròquia de la Mare de Déu dels Dolors, a Sants, amb el mocador de les monitores de l’esplai Xiroia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain