La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un carrer per a Cruyff

- ANÀLISI

Lluís Permanyer

Quan es va comentar la conveniènc­ia de dedicar un carrer a Ladislau Kubala, va resultar evident la importànci­a raonable que fos a prop del Camp Nou. I es van repassar alguns noms; es va suggerir llavors que bategessin amb el seu nom el carrer Arístides Maillol. Em va semblar un disbarat esborrar la memòria del gran escultor, i així ho vaig manifestar en aquestes pàgines. Per fortuna va quedar desestimad­a tal proposta.

Al voltant del camp del Barça es troben algunes vies públiques susceptibl­es de canvi. Però ja llavors em va cridar l’atenció el nom del carrer Emèrita Augusta.

Mereix ser recordada la raó que va propiciar al seu dia una elecció que sens dubte sorprèn. Va ser el capità general de Catalunya, Alfonso Pérez Viñeta, qui va fer el suggerimen­t a l’alcalde Porcioles. El motiu? Era la seva ciutat natal; així de simple. En efecte, havia nascut a Mèrida el 28 de febrer del 1905. I la inauguraci­ó del seu carrer va tenir efecte el 10 de maig del 1969. Va ser solemne, com calia esperar, i en ple període de l’exercici del seu poder, que no era nimi: va ser la màxima autoritat militar entre 1967 i 1971. Importa recordar que era un combatiu militant de la ultradreta. Un detall: Néstor Luján i Luis Bettonica van publicar “...I Mussolini va crear el feixisme”, crònica que va indignar l’exèrcit i els va amenaçar de

Hi ha carrers pròxims al Camp Nou susceptibl­es de ser canviats de nom: Maternitat, Gállego, Benavent i Arizala

prendre represàlie­s, segons em van explicar els seus autors. No vull ni pensar què hauria passat en ocasió del retorn del president Tarradella­s si hagués continuat amb poder.

Hi ha alguns carrers pròxims al Camp Nou susceptibl­es de ser valorats per fer el canvi de nom. Vegeu aquests primers exemples: Maternitat; Gállego (riu); Benavent i Arizala, propietari­s històrics dels terrenys.

Val la pena tenir en compte aquestes possibilit­ats, ja que ara s’estudia dedicar també un carrer a Johan Cruyff, honor que tant mereix.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain