La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’arc de Sant Martí entra a palau

Francesc de Baviera s’uneix als ‘royals’ que decideixen fer pública la seva homosexual­itat

- 1 3 4 5 2 3.

BEGOÑA CORZO SUÁREZ Barcelona

Plaer i deure són dos termes difícils de conciliar, sobretot quan es tracta de famílies reials. Fins no fa gaire, a cap monarca no li passava pel cap contreure matrimoni basant-se en el que li dictés el cor, menys encara confessar la seva homosexual­itat. Els temps han canviat. Els royals poden triar parella per amor i fins i tot alguns estan fent el pas de casarse amb persones del mateix sexe.

Als 87 anys, Francesc de Baviera s’ha convertit en el primer cap d’una casa reial (tot i que no regnant) que fa pública la seva homosexual­itat. Ho ha fet fotografia­nt-se amb Thomas Greinwald, la seva parella des de fa anys, al palau de Nymphenbur­g, residència d’estiueig reial a Munic. El besnet de l’últim rei de Baviera no es va casar mai amb una dona per dissimular l’orientació sexual ni ha tingut fills; quan mori correspond­rà al seu germà Maximilià heretar drets i títol.

És una situació semblant a la que va portar al tron al seu rebesavi, el rei Leopold, oncle del turmentat Lluís II de Baviera, que tampoc no es va arribar a casar mai, es va enamorar perdudamen­t del compositor alemany Richard Wagner després de veure una de les seves òperes i va acabar trencant el seu compromís amb la seva cosina Sofia, germana de l’emperadriu Sissí.

El duc alemany no és el primer royal que viu de manera més o menys lliure l’homosexual­itat. És el cas de lord Ivar Mountbatte­n, cosí tercer d’Elisabet II, que després de contreure matrimoni el 1994 amb Penny Thompson es va casar amb James Coyle el 2018. La seva ex, amb qui té tres filles, va exercir de testimoni del que va ser el primer casament gai de la monarquia britànica. Amb tot, en qüestions d’amors cap al mateix sexe els Windsor tenen diversos antecedent­s, com Jordi de Kent, oncle patern de la reina d’Anglaterra, que es va casar amb Marina de Grècia i Dinamarca però va tenir una relació de gairebé dues dècades amb el dramaturg Noël Coward.

També era coneguda la bisexualit­at d’Anna Estuard (1655-1714), que va mantenir un affaire amb l’esposa del duc de Marlboroug­h. La primera reina de la Gran Bretanya va ser molt dissortada. Va tenir 17 embarassos, dels quals només quatre o cinc nadons van néixer amb vida (les fonts són confuses). El seu hereu més longeu va viure

 ?? INSTAGRAM ?? 1. El duc Francesc de Baviera i la seva parella, Thomas Greinwald
Manvendra Singh Gohil, príncep de l’estat indi de Rajpipla
Lord Ivar Mountbatte­n i James Coyle, el dia del seu casament, el 24 de setembre del 2018
INSTAGRAM 1. El duc Francesc de Baviera i la seva parella, Thomas Greinwald Manvendra Singh Gohil, príncep de l’estat indi de Rajpipla Lord Ivar Mountbatte­n i James Coyle, el dia del seu casament, el 24 de setembre del 2018
 ??  ??
 ?? INSTAGRAM ?? 2.
INSTAGRAM 2.
 ?? ARXIU ??
ARXIU
 ?? INSTAGRAM ARXIU ??
INSTAGRAM ARXIU
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain