La Vanguardia (Català-1ª edició)

Regalar més de mil obres

Art i arts La col·lecció d’art conceptual de Rafael Tous al Macba

-

JUAN BUFILL

El cèlebre pintor i menys conegut escriptor i humorista anomenat Salvador Dalí va declarar una vegada: “Jo crec que el que falta al món són personalit­ats. Com més n’hi hagi, millor. Per exemple, hi hauria d’haver més Dalí. Esclar que si hi hagués tres mil Dalí, la vida seria impossible en aquest planeta. Però tres Dalí estaria molt bé”.

Hi estic d’acord. Però el protagonis­ta del text d’avui no és Salvador Dalí, sinó Rafael Tous. La qüestió és que, al llarg dels anys, he sentit moltes vegades i jo mateix he pronunciat frases com aquestes: “Tant de bo hi hagués uns quants Rafael Tous en aquest país!”, “¡Tant de bo tinguéssim deu o dotze Tous a Barcelona!”... Per desgràcia, només n’hi ha un. Però he de dir que, en realitat, és una sort que n’hi hagi almenys un.

Tous va protagonit­zar una de les millors notícies culturals del 2020: la donació de la seva col·lecció d’art conceptual al Museu d’Art Contempora­ni de Barcelona. Més d’un miler d’obres que s’integraran a la col·lecció del Macba molt fàcilment, atès que ens trobem davant d’un cas d’afinitats culturals i fins i tot ideològiqu­es, de signe progressis­ta. Els criteris coincideix­en en la preferènci­a per l’art crític, conceptual i amb mitjans alternatiu­s com la instal·lació i el vídeo. La primera exposició d’aquests fons és una selecció de 120 obres de 28 artistes, que s’exposa fins al 21 de novembre amb el títol En temps real.

Aquesta donació és important, ja que Tous ha estat el principal col·leccionist­a de l’art conceptual català i fa temps que el Macba ho necessitav­a. No tindria gaire sentit que el museu barceloní defensés i difongués l’art conceptual nord-americà, belga o alemany mentre s’oblida de la que semblava que és la seva principal missió: situar l’art del país en un context internacio­nal. I viceversa: donar a conèixer l’art internacio­nal en el nostre context i amb una perspectiv­a pròpia, diferent, cosmopolit­a i no colonitzad­a.

Qui visiti la mostra podrà descobrir o redescobri­r algunes obres rellevants. Una és No hay replay, una instal·lació sentimenta­l i espectral de Carlos Pazos, del 1989, que s’exposa a la Capella, cosa que li atorga un sentit religiós que beneficia i completa aquesta proposta, que és poètica i per això no admet definicion­s simplistes. Ve a ser com una evocació d’un procés temporal i sentimenta­l irreversib­le. Una cosa com ara la visió amb ulleres d’humor fosc d’un amor passional en forma de trampolí abismat cap a alguna cosa com una piscina buida i envoltada de jocs inquietant­s, nans de jardí i teranyines. Ja vaig dir que no era fàcil. I els llums de discoteca es relacionen molt bé amb el cel de pedra de les voltes gòtiques.

Una altra peça que resisteix molt bé el pas del temps és la instal·lació d’Eugènia Balcells Supermerca­rt, del 1976. És una mena d’aparador enciclopèd­ic que defineix la nostra època. Tot es pot vendre: des de l’aire o els cabells fins a les llavors (ara es patenten o s’intenten patentar aquests tresors naturals i gratuïts), passant pels cosmètics, les corbates o les pistoles. Però hi ha molts més exemples: obres de Miralda, García Sevilla, Jordi Pablo i d’altres, avui plenament vigents.

Tous és un personatge que mereixeria una pel·lícula. No ha comprat sense solta ni volta, però ha estat capaç d’adquirir obres d’una manera espectacul­ar. El 1986 vaig ser comissari d’una exposició de dibuixos a Metrònom i recordo que quan la va veure em va dir: “Aquesta exposició que has fet, la compraré sencera. Si puc”. En va poder comprar dos terços i va ser el nucli de la seva col·lecció de còmic i il·lustració, composta per unes deu mil obres. També Muntadas explicava que a Nova York el va acompanyar a una llibreria molt moderna i en un moment donat el col·leccionist­a va dir als llibreters: “Compro tots els llibres que hi ha en aquesta paret!”. Al principi allò semblava inversembl­ant, però van acabar per enviar-los tots en un contenidor, amb rumb al port de Barcelona. Aquell conjunt valuós, i llavors assequible, avui seria impossible de comprar.

Tous protagonit­za una de les millors notícies culturals del 2020 donant la seva col·lecció d’art conceptual

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? ‘No hay replay’. L’obra de Carlos Pazos és una evocació d’un procés temporal i sentimenta­l irreversib­le
MANÉ ESPINOSA ‘No hay replay’. L’obra de Carlos Pazos és una evocació d’un procés temporal i sentimenta­l irreversib­le
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain