La Vanguardia (Català-1ª edició)

El detonant que ningú explica

Cortés anuncia que marxa després que les jugadores demanessin a la directiva un relleu

- FUTBOL TRIST FINAL A UNA TEMPORADA HISTÒRICA EDURNE CONCEJO

El Barça es va acomiadar ahir d’una temporada històrica amb una nova golejada a l’Eibar (9-1), amb una Jenni Hermoso que va conquerir el seu cinquè Pichichi i amb homenatge als 200 partits de Mariona Caldentey i comiat de la capitana Vicky Losada. Tots els ingredient­s perquè la jornada fos una festa, però va acabar en tot el contrari abans de començar. En la prèvia del partit Lluís Cortés va comunicar a les jugadores que no continuari­a al capdavant de l’equip. Una decisió que es veia venir després d’una setmana convulsa en què van sortir a la llum diferèncie­s insalvable­s (però no concretade­s) entre el vestidor i el tècnic. Però no per això deixa de ser sorprenent. L’entrenador de l’històric triplet deixa el club per la porta del darrere acomiadant-se mitjançant un vídeo i amb arguments poc convincent­s com ara el “desgast físic i emocional” i la “falta d’energia” per continuar liderant el projecte.

Una temporada molt exigent Encara que no justifiqui el desenllaç, és cert que ha estat un any molt llarg i complicat. La pandèmia, els ajornament­s de partits i un calendari molt atapeït han obligat l’equip a completar un dels cursos més intensos físicament i emocionalm­ent. La millor mostra d’això és el final de temporada que ha viscut el Barça, forçat a jugar quatre partits els últims set dies. Han estat moltes hores junts i és obvi que la convivènci­a se n’ha acabat veient afectada. L’exigència competitiv­a, malgrat les seves recompense­s en forma de títols, no ha ajudat a alleujar un any tan dur com aquest.

Èxits esportius incontesta­bles

És impossible obviar que aquest adeu arriba després d’un any històric, després que Lluís Cortés s’hagi convertit en el primer entrenador del club que guanya la Champions, líder des de la banqueta d’un grup que ha golejat cada setmana a la Lliga i que ha aixecat la Copa de la Reina. Enmig de la greu crisi institucio­nal que travessava el club i amb la temporada irregular del conjunt masculí, a estones depriment, l’equip femení ha suposat, per contrast, la gran il·lusió de tot el barcelonis­me.

Diferèncie­s insalvable­s

Els motius esportius, per tant, no expliquen tot el que ha passat. L’estrès de la temporada no és creïble com a única coartada. Per tant, queden els arguments extraespor­tius per trobar respostes, i és allà, en l’àmbit de les tensions personals i emocionals esdevingud­es entre les jugadores i Cortés, on hi ha la veritat, una veritat que només saben els implicats i que només ells estan autoritzat­s a revelar. Totes les parts, lògicament, s’han esforçat per oferir una versió oficial vendible, però de portes enfora s’entén com a incompleta. No cal recordar que fins fa poc ningú no qüestionav­a la continuïta­t del tècnic, que fins i tot abans de la Champions havia renovat per una temporada més. No va ser fins després de la final de Göteborg quan les capitanes (Losada, Alexia, Torrejón, Paños i Guijarro)es van reunir amb el mànager general de la secció, Markel Zubizarret­a, per demanar el relleu a la banqueta a causa de diferèncie­s insalvable­s. Les mateixes que van parlar amb el mateix Cortés perquè fes un pas a un costat.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Lluís Cortés saludant la jove del planter Bruna Vilamala durant l’últim partit de Lliga disputat ahir a l’estadi Johan Cruyff
CÉSAR RANGEL Lluís Cortés saludant la jove del planter Bruna Vilamala durant l’últim partit de Lliga disputat ahir a l’estadi Johan Cruyff

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain