La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els impostos de la llum, entre els més alts de la UE

Espanya té tres tributs que graven el consum elèctric

- CONCHI LAFRAYA Josep Maria Ganyet

Fa temps que les companyies elèctrique­s a Espanya es queixen que els impostos al rebut de la llum apareixen entre els més alts de la Unió Europea. Els consumidor­s, a més de suportar un tipus de gravamen de l’IVA d’un 21%, han de pagar dos impostos més. Es tracta de l’impost a l’electricit­at d’un 5% i l’impost sobre el valor de la producció d’energia elèctrica, conegut popularmen­t com l’impost a la generació, d’un 7%.

La suma d’aquestes tres figures impositive­s fa que els impostos representi­n més d’un 27% del rebut de la llum a Espanya per als consumidor­s domèstics. Figura entre els països de la Unió Europea a la banda alta, amb un IVA d’un 21%. Per sobre d’Espanya hi ha Hongria (27%), Dinamarca (25%), Croàcia (25%) o Suècia (25%). Els països que apliquen un IVA més baix són

Avui comença a Barcelona el Mobile World Congress, que de manera interrompu­da fa la GSMA a la capital catalana d’ençà el 2006. Dic interrompu­da perquè l’edició del 2020 es va suspendre per culpa de la pandèmia. Dos anys, quatre mesos, un confinamen­t, incomptabl­es restriccio­ns, quatre onades i una campanya de vacunació després torna el MWC. El darrer va ser el de la “Connectivi­tat intel·ligent”, títol premonitor­i del paper que tindrien les tecnologie­s mòbils en temps de pandèmia. És, doncs, evident que l’edició que avui comença és diferent a tot el que coneixem.

Les absències dels grans ens recorden que la pandèmia no s’ha acabat. Els habituals Samsung, Qualcomm, Lenovo, Sony, Ericsson, Nokia, Oracle, Facebook i Google no seran presents físicament al MWC d’enguany i la seva concurrènc­ia es limitarà a les presentaci­ons i sessions virtuals que podrem seguir del congrés, de casa o del mòbil estant. En aquest sentit el certamen serà una mica més immòbil que altres anys.

L’organitzac­ió no vol parlar de xifres per mesurar l’èxit de l’esdevenime­nt; els indicadors habituals d’expositors, metres quadrats, assistents i volum de negoci no són indicatius en temps de pandèmia. De fet la única xifra que ha compartit el director general de la GSMA, John Hoffman, és binària; o es fa o no es fa: 1, èxit; 0, fracàs. Obrir les portes situa el MWC en l’èxit, un brot de coronaviru­s que comportés cancel·lar-lo l’abocaria al fracàs.

Per garantir aquest èxit binari, la GSMA ha traçat un pla molt estricte pel que fa a la salut i a la seguretat dels congressis­tes, un pla que gira al voltant de les tecnologie­s mòbils, en concret al voltant de l’aplicació de el MWC, enguany de descàrrega obligatòri­a. En un esforç per evitar tot contacte físic innecessar­i,

Percentatg­e d’IVA en gas natural i electricit­at

Països amb diferent IVA per a gas i electricit­at

Hongria

Dinamarca

Suècia

Finlàndia

Polònia

Eslovènia

Bèlgica

Letònia

República Txeca

Lituània

Espanya

Països Baixos

Estònia

Bulgària Àustria

Eslovàquia en aquesta edició desapareix l’identifica­dor físic (aquell que portàvem penjat i que feia d’imant de lladres al metro) i passa a ser un codi QR al mòbil. El codi conté tota la nostra informació personal i profession­al, però sobretot conté la del nostre estat de salut; el resultat de les proves PCR o d’antígens, 10 quilowatts perquè algunes companyies tenen contractes per sobre d’aquest límit.

Simona Sacripante, fundadora i gerent de la consultora Easyner, explica que “l’impost de l’electricit­at només existeix a Espanya i el de la generació també és una forma d’imposició fiscal directa que només s’aplica a Espanya sobre els ingressos”.

Enfront del pes significat­iu que té la tributació a la factura de la llum, el Govern va optar la setmana passada per reduir d’un 21% a un 10% el tipus de l’IVA mentre els preus al mercat a l’engròs se situïn per sobre del llindar de 45 euros el megawatt/hora. Aquest any la mitjana del pool s’ha situat en 57,33 euros/MWh. Aquest juny s’acosta als 83 euros/MWh i el pròxim trimestre els futurs diuen que cotitzarà a 87 euros/MWh, gairebé el doble dels 45 euros que estableix el Govern. En canvi, la mitjana de l’operador del sistema (OMIE) els últims 12 mesos se situa en 47,48 euros/MWh.

Amb el descens de l’IVA, Sacripante calcula que la factura baixarà

Les tecnologie­s mòbils que van fer possible la immobilita­t pandèmica fan possible el MWC d’enguany

Reduir l’IVA a un 10% permanentm­ent reduiria els ingressos d’Hisenda en uns 1.800 milions

que són obligatòri­es, i la declaració diària de salut.

A banda d’això l’aplicació també posa a disposició dels congressis­tes un calendari d’esdevenime­nts personalit­zat segons les preferènci­es, una agenda amb els assistents que permet fer xats i videoconfe­rències amb qui interessi i la possibilit­at de veure totes les sessions en streaming. La ironia de tot plegat és que aital aplicació podria convertir el congrés de la mobilitat en el més immòbil de tota la història, fet que no deixa de ser una metàfora del paper econòmic i social que han tingut les tecnologie­s mòbils en temps d’immobilita­t pandèmica.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Els impostos suposen més d’un 27% del rebut de la llum per als consumidor­s domèstics
XAVIER CERVERA Els impostos suposen més d’un 27% del rebut de la llum per als consumidor­s domèstics
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain