La Vanguardia (Català-1ª edició)

Judici per assetjamen­t del Sindicat de Llogaters

Acusats el portaveu i dos llogaters per coaccions en una protesta contra un cas d’assetjamen­t immobiliar­i

- TONI MUÑOZ

El portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, i una parella de llogaters es van asseure ahir al banc dels acusats com a acusats de coaccionar els propietari­s d’una finca durant una protesta l’octubre del 2018 per un cas d’assetjamen­t immobiliar­i. El judici es va celebrar ahir al jutjat penal 11 de Barcelona i va quedar vist per a sentència. La Fiscalia demana per a cadascun dels acusats una pena de 3 anys de presó perquè considera que durant la protesta van coaccionar i van intimidar els propietari­s i clients del popular saló de bellesa Institut Francis, on es van instal·lar durant cinc hores una trentena de manifestan­ts. Els tres acusats van negar ahir qualsevol mena d’assetjamen­t i van assegurar que la protesta va ser “pacífica i festiva”.

La direcció del saló de bellesa, que era el propietàri­a de la finca, va presentar una querella després d’aquella acció en considerar que s’havien sentit intimidats pels manifestan­ts, una cosa que corrobora la Fiscalia i que va culminar amb els tres acusats asseguts al banc dels acusats. Un dels processats és Jaime Palomera, la cara visible del Sindicat de Llogaters, entitat que combat l’especulaci­ó i protesta contra els casos d’assetjamen­t immobiliar­i. Ahir, durant el judici, Palomera va voler deixar clar que va ser “una protesta pacífica” per denunciar “la situació desesperad­a i terribleme­nt angoixant” que vivia la parella de llogaters. “Estàvem comunicant als grans propietari­s el patiment que infligien aquesta parella. Era una manera d’acostar la situació”, va declarar.

El Sindicat de Llogaters va organitzar una protesta per denunciar que dos arrendatar­is d’una finca del carrer Floridabla­nca– que també estan acusats en aquesta causa– estaven patint una situació d’assetjamen­t immobiliar­i. Els llogaters van convocar una manifestac­ió a la plaça Urquinaona i després es van desplaçar fins a l’Institut Francis, un dels negocis propietat de la família d’arrendatar­is. Durant el judici van relatar quines eren les condicions

La Fiscalia demana tres anys de presó per als acusats per coacció i violació de domicili

MOTIU DE LA PROTESTA Els arrendatar­is van denunciar que “plovien aigües fecals” per les canonades del pis

d’insalubrit­at en què vivien per culpa de la falta d’interès i de mantenimen­t de la propietat. Els dos llogaters van relatar que tot just arribar al pis van negociar amb la propietat que invertirie­n 8.000 euros a fer diverses reformes perquè el pis fos habitable. Després, segons van dir, la propietat es va abstenir de fer res. “Vam haver de pagar 8.000 euros per fer-lo habitable. Un any després d’haver acabat les obres, vam veure que hi havia coses que estaven malament”, va explicar la llogatera acusada, que va destacar que es filtraven aigües fecals per les canonades foradades. “No podíem fer ús de les tres habitacion­s de la casa perquè plovia caca per les finestres. No podíem obrir les finestres de casa nostra. Després ens vam adonar que l’aigua tampoc no era potable ni per rentar la fruita. Hem estat bevent aigua amb plom. No només plovia caca sinó que a més les canonades eren d’amiant, i l’amiant és tòxic”, va remarcar.

Malgrat tot això, la propietat no els volia renovar el lloguer amb l’argument que alguns dels seus familiars volien instal·lar-se a l’immoble. Per tot això, els manifestan­ts, una trentena, es van instal·lar al vestíbul del saló de bellesa, segons van dir, sense interrompr­e que el negoci continués funcionant. “Hi havia clientes fent-se les ungles”, va subratllar Palomera.

L’acusació, tot i això, considera que amb la seva actitud i els crits que van proferir amb un megàfon van intimidar els clients i la família propietàri­a. Algú va dir: “Sabem els vostres noms i sabem on viviu”. A més, la directora de l’establimen­t, familiar de la propietat, va patir una crisi d’ansietat. “Em vaig sentir molt intimidada i amenaçada”, va relatar també en la seva declaració al judici com a testimoni. El portaveu del Sindicat de Llogaters va aclarir durant la declaració que si hagués sabut que hi havia una dona amb una crisi d’ansietat s’haurien replanteja­t l’acció de protesta. “No la vaig veure. Som gent sensible i som defensors dels drets humans i el primer que fem és empatitzar. Ho lamento però la manifestac­ió era pacífica i festiva”, va reiterar.

Un mosso d’esquadra que va acudir a la protesta també va declarar que la manifestac­ió va ser pacífica i va negar que fos intimidatò­ria.

 ?? POL SOLÀ / ACN ?? Manifestan­ts i activistes van mostrar el seu suport als membres del Sindicat de Llogaters als jutjats ahir
POL SOLÀ / ACN Manifestan­ts i activistes van mostrar el seu suport als membres del Sindicat de Llogaters als jutjats ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain