La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’onada nociva que ve

- Jordi Juan Director

La nova onada nociva que ens amenaça no té res a veure amb el coronaviru­s d’aquests últims mesos i no existeix vacunació possible per contrarest­ar-la. És l’onada de calor que ja ha segat la vida de mig miler de persones al Canadà i als Estats Units i no és un fet aïllat que hagi de ser tractat com a una cosa pintoresca. És fruit de l’escalfamen­t global i de les amenaces que planen sobre el món aquests propers anys. Mentre els estats no actuïn de forma decidida per millorar les condicions mediambien­tals del planeta, aquestes onades de calor seran una constant en les nostres vides. Fa ja temps que els experts prediquen el desastre, però l’opinió pública només reacciona quan té el problema davant dels nassos. Doncs bé, cada vegada el tenim més a prop.

La predicció de l’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet) indica que les temperatur­es seran més altes de l’habitual a tot Espanya aquest pròxim estiu. Les Canàries i les zones litorals poden ser l’única excepció a aquesta tendència, però es dona per fet que es registrara­n temperatur­es de rècord en molts llocs. No sé si s’arribarà a aquells 49,5 graus que s’han detectat aquesta setmana en un municipi canadenc de la Colúmbia britànica. S’ho poden imaginar? Gairebé 50 graus a Canadà.

A més de patir temperatur­es insofrible­s, el gran problema existent en molts punts de la geografia espanyola és el risc d’incendis. Hi ha boscos amb una massa forestal abandonada a la seva sort que són autèntique­s bombes inflamable­s. La substituci­ó de terres de cultiu per zones boscoses descontrol­ades i les restriccio­ns a qualsevol activitat econòmica en moltes altres zones forestals combinat amb la falta de pluges i les altes temperatur­es dona com a resultat una amenaça real com poques vegades s’ha vist. No seria estrany que a Europa es puguin reproduir aquells incendis devastador­s que anualment es registren a Califòrnia. A l’espera que es prenguin mesures realment eficients a nivell global contra aquestes onades de calor, l’únic que ens queda és demanar prudència perquè la majoria dels incendis es produeixen per negligènci­es humanes. El que està passant a Amèrica del Nord és un missatge per prendre’ns-el seriosamen­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain