La Vanguardia (Català-1ª edició)

Imputen el cap financer de Trump

El judici a Weisselber­g dificulta el possible retorn de l’expresiden­t a la Casa Blanca

-

Patacada legal per a l’imperi immobiliar­i de Donald Trump. La Fiscalia del districte de Manhattan va imputar ahir l’Organitzac­ió Trump i el seu director financer i mà dreta, Allen Weisselber­g, per la presumpta comissió de fins a quinze “delictes greus”. Després de tres anys investigan­t els comptes de l’empresa, el fiscal Cyrus Vance va acusar el comptable de Trump d’evasió fiscal, falsificac­ió de registres comercials i furt agreujat, entre altres delictes.

En total, els fiscals al·leguen que Allen Weisselber­g va evadir 1,7 milions de dòlars en impostos, en uns delictes que suposadame­nt es van cometre entre març del 2005 i juny del 2021. Tant el director financer com l’Organitzac­ió Trump es van declarar innocents dels càrrecs davant el jutge i van anunciar que lluitaran als jutjats, en una causa que conceben com a “políticame­nt motivada”.

En l’escrit d’acusació s’esmenta a Trump, així com al seu fill Donald, però no com acusats sinó com a beneficiar­is de les accions. Si bé l’expresiden­t s’ha enfrontat al llarg del seu mandat a nombroses investigac­ions de fiscals federals, es tracta de la primera acusació judicial contra la seva empresa homònima.

Després de gairebé mig segle al servei del negoci familiar dels Trump, Weisselber­g es va entregar ahir a la justícia i va comparèixe­r hores més tard davant el tribunal del districte de Manhattan. Hores abans, l’Organitzac­ió Trump va fer públic un comunicat en el qual acusava el fiscal Vance d’utilitzar al seu director financer com un “peó” en una croada legal contra l’exmandatar­i. “Això no és justícia, això és política”, va sentenciar l’esmentat comunicat.

Fa tres anys que el fiscal de districte de Manhattan investiga possibles pràctiques irregulars en el negoci de Trump. En concret, una sèrie de prebendes que Weisselber­g i altres alts executius haurien rebut sense declarar impostos, com ara cotxes de luxe, apartament­s i matrícules en col·legis privats. Al maig, la fiscal general de Nova York, Letitia James, que desenvolup­ava en paral·lel una investigac­ió civil entorn de l’empresa de Trump, va anunciar que s’afegia a la causa criminal oberta per Vance.

Ahir va ser “un dia clau en la investigac­ió criminal en curs”, va indicar la fiscal general, que al·lega en la seva acusació “irregulari­tats financeres per les quals l’Organitzac­ió Trump va participar en un pla amb Weisselber­g per evitar pagar impostos sobre certes compensaci­ons”. En concret, James relaciona els càrrecs amb el presumpte incomplime­nt del pagament d’impostos sobre la renda estatals i federals de Nova York.

La investigac­ió civil de James va començar el 2019 després de la declaració de l’antic advocat de Trump, Michel Cohen, que va sostenir davant el Congrés que l’exmandatar­i havia inflat el valor de les seves propietats per garantir millors préstecs, alhora que les infravalor­ava en les seves declaracio­ns fiscals per pagar menys impostos.

La causa es va accelerar el febrer d’aquest any, quan després d’una llarga batalla legal, el Tribunal Suprem va aprovar la petició de Vance per examinar les declaracio­ns d’impostos de Trump. Aquests i altres documents haurien permès a la causa comprovar el suposat frau fiscal, així com l’estafa a bancs i companyies d’asseguranc­es.

A més, la Fiscalia també ha investigat els pagaments secrets de diners de Trump a l’actriu porno Stormy Daniels per evitar que fes pública una presumpta relació sexual durant la campanya electoral del 2016. El director financer de l’Organitzac­ió Trump, Allen Weisselber­g (assegut), ahir davant el jutge a Nova York

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain