La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trump: “La caça de bruixes política dels demòcrates d’esquerra continua”

-

La Fiscalia afirma que el comptable va evadir 1,7 milions de dòlars en impostos entre el 2005 i el 2021

L’Organitzac­ió Trump titlla la causa judicial de “persecució política” contra l’exmandatar­i

La Fiscalia ha intentat que Weisselber­g cooperi, però s’ha negat a aportar informació que pugui perjudicar al seu amic. El coneixemen­t que té en el seu historial el converteix en una peça clau per determinar si el mateix Trump ha comès algun delicte fiscal.

Després de quaranta anys fidel a l’Organitzac­ió Trump, Weisselber­g s’ha convertit en el conseller més important en els negocis de l’exmandatar­i. Als seus 72 anys, és 14 mesos més jove que el republicà i la seva vida ha estat completame­nt lligada a ell. És, de fet, l’única persona externa a la família Trump que ha portat els seus comptes personals. Va començar a treballar per a Fred, el pare de Donald, el 1973, i quan el fill va agafar el relleu va començar una propera relació d’amistat. Weisselber­g va aparèixer en un episodi del reality de Trump i fins i tot va arribar a actuar com a dj a les seves festes nadalenque­s. Gràcies a aquesta proximitat personal amb l’expresiden­t i a la confiança en els negocis, ha acabat administra­nt l’empresa al costat dels seus dos fills grans.

Això va passar l’any 2017, quan Trump va arribar a la Casa Blanca i va renunciar a la gestió diària de les seves empreses. Però no queda clar quin paper exerceix ara en l’entramat, del qual continua sent propietari a través d’un fideïcomís administra­t entre els hereus Don jr. i Eric, i també Weisselber­g, que durant dècades ha negociat préstecs i gestionat els seus comptes i impostos.

L’Organitzac­ió Trump, fundada el 1923 pel pare de l’exmandatar­i, és el paraigua empresaria­l sota el qual Trump ha fet la seva milionària fortuna.

Encara que en un inici es va dedicar a la compravend­a de béns immobles, en els vuitanta es va expandir a altres sectors, amb l’adquisició d’una aerolínia, diverses revistes i productes de consum, passant a facturar milers de milions de dòlars.

Després de la severa crisi que va patir els Estats Units el 1992, que va afectar especialme­nt al sector immobiliar­i, Trump va aconseguir reflotar la firma amb la venda de la seva aerolínia Trump Shuttle, el seu iot Trump Princess i part de l’hotel Plaça. En l’actualitat, l’expresiden­t gestiona a través d’aquesta empresa els seus nombrosos assumptes empresaria­ls.

Ara la firma es troba en el punt de mira de la justícia, en una acusació que, en cas d’acabar fructifica­nt podria obrir una causa judicial més important contra el president Trump. De moment suposa una nova taca sobre el llegat empresaria­l i polític del republicà, quatre dies després de suggerir en un discurs televisiu la seva intenció de presentar-se per a les eleccions del 2024.

“La caça de bruixes política dels demòcrates d’esquerra radical, amb Nova York ara assumint la tasca, continua –va declarar ahir Trump després que es conegués la imputació–. I això està dividint el nostre país com mai abans!”. Ve de la pàgina anterior

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain