La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les morts per la calor al Canadà i els Estats Units sobrepasse­n el mig miler

L’Ajuntament de Nova York demana estalviar energia per evitar apagades

-

La històrica onada de calor que assola el nord-oest de la costa del Pacífic continua sumant víctimes. Centenars de morts al Canadà, Oregon i l’estat de Washington poden haver estat causades per les temperatur­es extremes dels últims dies, que han superat amb escreix els pics de calor fins ara registrats en ciutats que generalmen­t tenen un clima temperat i en les quals moltes cases no tenen aparells d’aire condiciona­t.

Un fenomen que els experts vinculen directamen­t amb el canvi climàtic provocat per l’home i que adverteixe­n que anirà a més.

L’estat d’Oregon va informar ahir que més de 60 morts en l’última setmana estan relacionad­es amb la calor. Des del Canadà, la directora forense de la Colúmbia Britànica, Lisa Lapointe, va informar que havien rebut informes d’almenys 486 “morts sobtades i inesperade­s” entre divendres passat i ahir. Les autoritats de l’estat de Washington van vincular unes 20 morts a l’onada de calor, però consideren que la xifra podria ser més gran.

Si bé les temperatur­es van baixar ahir considerab­lement en els punts fins ara més afectats, les autoritats meteorològ­iques canadenque­s van emetre avisos per al sud d’Alberta i Saskatchew­an. També hi va haver alertes per a parts de Washington, Oregon, Idaho i Montana.

El remot municipi de Lytton, que aquesta setmana va registrar la temperatur­a més alta de la història del Canadà –49,5 graus centígrads–, va ser evacuat a causa d’un incendi que es va propagar a tota velocitat. “Tot el poble està en flames”, va dir l’alcalde Jan Polderman.

“Estem escalfant el clima i no hauria de sorprendre’ns veure registres repetits de calor extrema”, va dir la investigad­ora francocana­denca de la Royal Society experta en canvi climàtic Corinne Le Quéré, consultada per La Vanguardia. “Aquests registres succeiran sempre que

Els experts insisteixe­n que aquests fenòmens extrems seran cada vegada més habituals

existeixi una combinació de condicions climàtique­s que afavoreixi­n un clima càlid i la tendència de fons del canvi climàtic. Mentre les emissions globals no baixin gairebé a zero, aquests esdevenime­nts extrems i inusuals continuara­n apareixent”, va advertir.

“Si el món no elimina ràpidament l’ús de combustibl­es fòssils i altres fonts d’emissions de gasos d’efecte hivernacle com la desforesta­ció, les temperatur­es globals continuara­n augmentant i les onades de calor mortals com aquestes es tornaran encara més comunes”, va afegir Friederike Otto, directora associada de l’Institut de Canvi Ambiental de la Universita­t d’Oxford.

En previsió del que ha de venir, Nova York va instar els seus 8,4 milions d’habitants a estalviar electricit­at per evitar talls quan l’onada de calor arribi al pic. El dimecres, Central Park va assolir els 37 graus, el nivell més alt des del 2013. Kais Bothe, refrescant-se ahir en una font de la ciutat canadenca de Edmonton, Alberta

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain