La Vanguardia (Català-1ª edició)

Minsk minimitza unes sancions de la UE que no l’ofeguen del tot

L’oposició demana que es tanquin llacunes perquè Lukaixenko no se’n burli

-

Les últimes sancions de la Unió Europea contra el règim d’Aleksandr Lukaixenko per la repressió política a Bielorússi­a són menys dures del que s’esperava. En això semblen coincidir el Govern de Bielorússi­a i els experts, que assenyalen que hi ha zones claus de l’economia del país no afectades. L’oposició, liderada per l’exiliada Svetlana Tikhanóvsk­aia, diu que està satisfeta, però demana que es tanquin els buits perquè Minsk no se’n burli.

“D’una banda estem satisfets: les sancions s’han aplicat amb rapidesa i afectaran els empresaris lligats al règim”, assegura a La Vanguardia Anna Krasúlina, portaveu de Tikhanóvsk­aia, i confia que a les mesures de la UE s’afegeixin també els Estats Units i altres països.

“D’altra banda, demanem a la UE, als EUA i al món en general que no parin, que no es dediquin a gestos decoratius, sinó que apliquin aquestes sancions de manera estricta, tancant les llacunes i aturant qualsevol intent d’eludir-les”, afegeix.

L’últim paquet de sancions de la UE, aprovat fa una setmana, limita les importacio­ns de sectors vitals per a l’economia bielorussa, inclosa la seva principal exportació, la potassa. El primer productor mundial d’aquest mineral utilitzat com a fertilitza­nt és l’estatal Belaruskal­i (20 %), que el 2020 va obtenir 2.400 milions de dòlars en beneficis. La UE busca també limitar el comerç de productes derivats del petroli, del tabac o productes agrícoles.

Lukaixenko va reaccionar de forma visceral. “Hem de mostrar a aquests pocavergon­yes de l’altre costat de la frontera que les sancions són la seva impotència”, va bramar. Després, Minsk va fer els seus càlculs amb ànima. El vice-primer ministre Aleksandr Subbotin va admetre que hi haurà danys, però que es podran reparar. “Potser cal corregir el maats pa d’exportacio­ns agrícoles, però no serà crític”, va dir. Podrien augmentar les exportacio­ns d’aliments a Rússia.

En les sancions de la UE hi ha diversos forats pels quals Minsk pot esquivar la pressió. La potassa té diverses graduacion­s, segons el percentatg­e de potassi. La de 60%, que representa el 80% de les exportacio­ns bielorusse­s del producte, no està prohibida.

Entre les raons per no incloure en les sancions la potassa d’entre 40% i 62% hi ha el temor de perjudicar els grangers de la UE. El ministre d’Exteriors de Lituània, Gabrielius Landsbergi­s, va dir al portal Delfi que les sancions als fertilitza­nts bielorusso­s seran graduals.

A més, Bielorússi­a comptarà amb el seu principal aliat, Rússia. Moscou donarà suport a Minsk “fins i tot en les circumstàn­cies més crítiques. Som aliats, i els alino es traeixen”, va dir l’ambaixador bielorús a Moscou, Ievgueni Lukiànov, a l’econòmic RBK.

El setembre del 2020, en plena repressió contra l’oposició, Lukaixenko va rebre del president rus, Vladímir Putin, suport polític i un préstec del 1.500 milions de dòlars. Una de les esperances a la Unió Europea i a l’oposició és que la pressió acabi encarint aquest suport i Moscou deixi caure Lukaixenko. L’oposició demana que la UE i la comunitat internacio­nal mantinguin la pressió. “Les sancions només seran suficients quan Lukaixenko deixi el poder”, diu Krasúlina.

Bielorússi­a és el primer productor mundial de potassa, amb la qual obté 2.400 milions a l’any

Lukaixenko se sent relativame­nt còmode amb les sancions europees

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain