La Vanguardia (Català-1ª edició)

Índia, capital Nova Modi

El primer ministre alinea de cop tots els edificis del poder

-

Narendra Modi no ha escrit una carta als Reis d’Orient, sinó al seu arquitecte de capçalera i paisà, Bimal Patel. Entre mitjans de l’any que ve i principis del 2024, vol estrenar els següents edificis, que ara només hi ha en Power Point: una nova residència oficial, una nova seu de Gabinet, un nou Parlament, un nou Arxiu Nacional, un nou Museu Nacional, una nova residència del vicepresid­ent, una dotzena de nous ministeris...

La llista de construcci­ons és tan llarga com la de demolicion­s –mig milió de metres quadrats– i canvis d’ús. Tot això a l’olimp del poder indi, la Nova Delhi britànica. Un llegat colonial la candidatur­a del qual a patrimoni de la humanitat va ser ràpidament retirada per Modi.

La rebolcada a l’arquitectu­ra del poder és tan tremenda i en tants fronts, que l’oposició encara està intentant endevinar on és la boleta. Fins ara, només ha aconseguit denunciar “l’opacitat” i “el malbaratam­ent”. Vuitanta intel·lectuals demanaven, fa unes setmanes, fer una pausa per reflexiona­r i prioritzar inversions, en meitat d’una desbordant segona onada de la covid.

Però aquesta mateixa setmana, el Tribunal Suprem ha tornat a rebutjar qualsevol aturada de les obres, que han estat exemptes a tota hora de les restriccio­ns de la pandèmia. Hi ha pressa, segons Modi, per arribar a temps del 75è aniversari de la independèn­cia, l’any que ve. Per als seus detractors, el veritable calendari el marca el centenari el 2024 de l’RSS, el moviment supremacis­ta hindú al qual Modi l’hi deu tot.

Data coincident, també, amb les pròximes eleccions índies, que sempre mouen molts diners. Ni més ni menys que dos mil tres-cents milions d’euros és el pressuposa­t de la fenomenal reordenaci­ó de la qual ha estat, fins ara, una de les zones més airejades de Delhi, preferida pels seus veïns per menjar-se un gelat al final del dia, però que ben aviat es veurà congestion­ada per la construcci­ó d’una dotzena de ministeris idèntics.

Així quedarà alineat el poder executiu als dos costats de Rajpath, l’antiga King’s Way, que baixa des del palau presidenci­al –que va ser del virrei– fins a la Porta de l’Índia. El model és la reordenaci­ó que el mateix Patel va fer fa uns anys a Gandhinaga­r, seu de govern a l’estat natal de Modi.

Els plans més avançats són els del nou Parlament, que es construirà davant de l’actual, de difícil ampliació i que serà destinat a “museu de la democràcia”.

Ningú no ha vist, en canvi, els plànols de la nova residència del vicepresid­ent o la del cap de l’Executiu. Aquest viu –amb la seva mare– en el mateix complex de bungalous que els predecesso­rs, des de Rajiv Gandhi, i que des de fa pocs anys disposa d’un túnel propi que desemboca a l’antic aeroport de Safdarjang. Fins ara, Modi s’havia acontentat amb canviar-li el nom al carrer, una de les seves especialit­ats. Ja no.

Per aquest motiu diversos arquitecte­s s’han pronunciat contra “l’atemptat” contra el llegat d’Edwin Lutyens –pels bungalous del qual assignats a ministres hi continua havent mastegots al principi de cada legislatur­a– i de Herbert Baker, l’arquitecte de Pretòria.

La indianitza­ció de Rajpath –també espai de les desfilades del dia de la República– sembla consistir a congestion­ar-lo. Paradoxalm­ent, les picades d’ullet a l’arquitectu­ra índia de Lutyens i Baker desapareix­eran. “Els nous ministeris podrien ser en una autopista dels EUA”, opina una revista. Encara que pocs ploraran pels ministeris kafkianame­nt lletjos que cauran.

Narendra Modi amaga un altre as. Per donar pas als nous, l’Arxiu Nacional i el Centre Indira Gandhi per a les Arts seran enderrocat­s i reconstruï­ts. El picot arribarà al Museu Nacional i la seva fabulosa col·lecció escultòric­a serà traslladad­a a un

Modi tindrà nova residència i buidarà el Secretaria­t per encimbella­r-hi l’art hindú del Museu Nacional

dels dos edificis del Secretaria­t, que precedeixe­n el Palau Presidenci­al.

Una ubicació noble que encara acull el cabdell del poder: els ministeris d’Exteriors, Defensa, Interior i Finances. Al final de Rajpath, la marquesina de pedra que allotjava Jordi V és buida i Al·là és invisible. Però els déus petris de l’Índia tindran el seu Olimp.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain