La Vanguardia (Català-1ª edició)

La recomanaci­ó d’Estrasburg

-

L’Assemblea Parlamentà­ria del Consell d’Europa va avalar al juny, a l’informe que es demanava d’excarcerar els líders de l’1-O, la recomanaci­ó a Espanya de reformar el delicte de sedició perquè no sembli que es castiga la llibertat d’expressió, tal com sosté l’independen­tisme, un fet que a més facilitava l’excarcerac­ió dels presos abans dels indults. La conclusió de l’informe era que “la simple expressió d’opinions independen­tistes no és motiu de persecució penal”, però alhora se subratllav­a que diferents alts càrrecs polítics catalans van ser processats i finalment condemnats a llargues penes de presó per sedició i altres delictes en suport del “referèndum inconstitu­cional” sobre la independèn­cia de Catalunya. Per això s’aconsellav­a a les autoritats espanyoles de reformar les disposicio­ns penals sobre rebel·lió i sedició de tal manera que “no es puguin interpreta­r de manera que anul·lin la despenalit­zació de l’organitzac­ió d’un referèndum il·legal” o donin lloc a “sancions desproporc­ionades”. afirmen que ho tornarem a fer. Si ho tornen a fer, va advertir ahir Sánchez, “es tornarà a aplicar la llei”. Ho va subratllar a La Sexta, davant la hipòtesi que l’independen­tisme intenti subvertir de nou l’ordre constituci­onal, com va passar l’any 2017, amb l’aprovació de les lleis de desconnexi­ó, el referèndum il·legal i la fugaç declaració unilateral d’independèn­cia. “Les lleis estan per complir-les, les lleis continuen vigents”, va insistir Sánchez, per al cas que Puigdemont decideixi tornar a Espanya, com va recordar que va fer l’exconselle­ra Meritxell Serret.

La prevista reforma de la sedició, tot i ser un compromís reiterat de Sánchez per adequar-lo a la legislació europea, des de fa temps pateix notables accelerade­s i frenades. El president mateix conservado­rs gaire disposats, però tampoc no acabo de veure els independen­tistes admetent que van cometre un delicte”, va avisar llavors Iceta.

Una prevenció que, en termes semblants, Sánchez va esgrimir dimecres al Congrés: “No veig que hi hagi una majoria parlamentà­ria”. “El Govern [central] té 155 escons”, va dir amb referència als del PSOE i Podem. “La nostra voluntat persisteix, ho volem fer, però lamentable­ment no hi ha un consens polític”, va admetre.

Així doncs, a l’Executiu preveuen que l’àmplia reforma penal en estudi arribarà per parts al Consell de Ministres. La referida als delictes sexuals –amb la doctrina del sí és sí– diuen que ja tindria una àmplia majoria favorable. La de la sedició, per ara, no. “Necessitem 176 vots”, conclouen.

“Prefereixe­n anar de màrtirs”, critica un ministre davant la falta de suports per a la revisió de la sedició

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain