La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Suprem dona per confirmada la condemna comptable pel 9-N

Artur Mas i diferents exconselle­rs hauran de fer efectiu el pagament de 5,2 milions

-

en la sentència comptable pel 9-N es va rebutjar la seva legitimaci­ó al considerar que qui ha de reclamar els diners és la Generalita­t i no l’Estat, a l’ésser diners utilitzats de la comunitat autònoma.

Amb la decisió coneguda ahir pel Suprem, tant Mas com els membres del seu gabinet Joana Ortega, Josefina Valls, Francesc Homs, Jordi Vilajoana, Ignasi Genovés, Jaume Domingo i Teresa Prohias i Ricart hauran de fer efectives les fiances interposad­es en el seu moment davant el Tribunal de Comptes. La magistrada que va firmar la sentència va ser Margarita Mariscal de Gante, la mateixa que

Mariscal de Gante va signar la sentència per la consulta del 2014 i ara ha assumit el cas d’acció exterior

ara ha assumit la causa de les despeses d’acció exterior durant el procés.

Segons fonts jurídiques consultade­s, fins que no es resolguess­in els recursos contra la sentència interposat­s davant el Suprem, la quantitat dipositada en la liquidació encara estava a tall de fiança, que ara haurà de ser executada. L’única via oberta és recórrer davant el Tribunal Constituci­onal si veuen vulnerat algun dels seus drets.

Part dels cinc milions va ser abonats per la caixa de solidarita­t encara que tant Mas com Homs, Rigau i Ortega van haver d’avalar part amb els seus béns immobles.

Per aquests fets, no només van ser reclamats comptablem­ent, sinó que van ser condemnats per un delicte de desobedièn­cia a penes de fins a tretze mesos d’inhabilita­ció per incomplir les ordres del Tribunal Constituci­onal d’impedir la celebració de la consulta el novembre del 2014.

Tres dels responsabl­es comptables pel 9-N també apareixen en el procés fiscalitza­dor per l’acció exterior entre els anys 2011 i el 2017. Es tracta de Mas, Homs i Vilajoana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain