La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Moncloa revalida l’oferta d’un referèndum, però no d’independèn­cia

Iceta afirma que l’Estat de les autonomies permet fer “vestits a mida”

-

vot de la ciutadania catalana. El desembre del 2018, en entrevista amb La Vanguardia en la qual animava al llavors president de la Generalita­t, Quim Torra, a obrir el diàleg amb el Govern per a una solució “perdurable”, Sánchez va avançar ja la recepta en què des d’aleshores s’ha ratificat: “Sempre hem dit que dins de la Constituci­ó podem trobar una solució a la crisi política a Catalunya i que, evidentmen­t, també ha de passar pel referèndum de la societat catalana”. Llavors, la possibilit­at de diàleg no es va materialit­zar perquè, després de la controvèrs­ia entorn de la possibilit­at que s’incorporés la figura d’un relator a la negociació, la dreta se’n va fer creus i va convocar la manifestac­ió de Colón (el febrer del 2019). Setmanes després, la negativa dels grups catalans a aprovar els pressupost­os va portar a la dissolució de les Corts.

Per part del soci de Govern, Unides Podem, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, es va mostrar ahir prudent respecte al procés. Va subratllar que és coneguda la proposta de la seva formació política per al conflicte català –no ho va esmentar expressame­nt, però el referèndum d’autodeterm­inació sempre ha anat en el programa de Podem–, però com a ministra, va subratllar, es deu a la iniciativa que el president Sánchez posi sobre la taula de negociació. Tot i això, el portaveu del grup d’Unides Podem, Pablo Echenique, sí que va revalidar la proposta del seu grup d’un referèndum d’autodeterm­inació per a Catalunya, en tant que aquesta ha estat la posició de la formació política “de tota la vida”. No obstant això, va cridar a la prudència per “no condiciona­r” la feina de la taula, “escoltar amb empatia i voluntat de dialogar”, i en tal sentit va opinar que les diferèncie­s entre el PSOE i Unides Podem en aquest assumpte són de matís, tota vegada el PSOE “està obert a una votació a Catalunya” per ratificar un acord polític previ.

L’anhelada primera trobada entre Pedro Sánchez i Joe Biden, el passat 14 de juny en el marc de la cimera de l’OTAN a Brussel·les, va provocar una notable polèmica que va entelar el veritable èxit diplomàtic de la jornada. El president del Govern central va aconseguir la confirmaci­ó que la pròxima gran cita de l’Aliança Atlàntica, a la primavera del 2022, se celebrarà a Madrid. I amb l’assistènci­a, esclar, del flamant mandatari nord-americà. Però les elevades expectativ­es dipositade­s per la Moncloa en el que finalment va ser una breu xerrada de passadís van generar una gran polseguera mediàtica i política, que va aprofitar el Partit Popular per denunciar la presumpta insignific­ança de Sánchez davant el poderós inquilí de la Casa Blanca.

Sánchez torna ara als Estats Units, en un viatge llampec que està preparant per als pròxims 20 a 24 de juliol. Una visita a la qual a la Moncloa tornen a atorgar gran rellevànci­a, però en la qual el president del Govern central tampoc no té prevista cap trobada amb Joe Biden ni amb cap representa­nt de la seva administra­ció. Ni està previst ni es va intentar tancar una cita entre els dos mandataris en ocasió d’aquesta visita, segons fonts governamen­tals que al·leguen que la precipitad­a gira, que portarà a Sánchez en tot just dos dies i mig a Nova York, Los Angeles i la badia de San Francisco, té un caràcter eminentmen­t econòmic i de captació d’inversions, sense dimensió política.

El president del Govern, assenyalen a la Moncloa, considera que aquesta gira nord-americana és una bona oportunita­t per a una Espanya que asseguren que es troba en plena arrencada econòmica després de la crisi provocada pel coronaviru­s, gràcies també als 70.000 milions dels fons europeus per al pla de recuperaci­ó.

Diners criden diners. La promoció d’Espanya com a molt apetitosa destinació inversora global és, per tant, el gran objectiu. A la Moncloa assenyalen que el president tenia detectats des de feia temps l’interès en Espanya d’alguns importants fons d’inversió i grans empreses que fins i tot havien cursat invitacion­s, com Apple. La progressiv­a obertura dels Estats Units a partir del passat 15 de juny, després de les restriccio­ns de la pandèmia, va impulsar definitiva­ment el viatge.

A falta que es tanqui l’agenda, els objectius de cada escala estan perfectame­nt definits, adverteixe­n. Nova York, assenyalen, és el cor financer mundial, on el president mantindrà trobades amb influents inversors, analistes de ràting i fons generalist­es. Ara, abans que prenguin decisions, és el moment de situar-se. A Los Angeles, Pedro Sánchez té a la diana el sector audiovisua­l, a més del projecte d’obrir un centre de l’Institut Cervantes, mentre que a San Francisco l’objectiu són grans empreses del sector tecnològic i digital, com l’esmentada Apple.

Mentrestan­t, Sánchez continua esprement la seva agenda internacio­nal. Avui mateix rebrà a la Moncloa el secretari general de l’ONU, António Guterres. I dimarts vinent emprendrà una altra gira europea, en aquesta ocasió, per Estònia, Letònia i Lituània. “Cap allà anem”, avisen a la Moncloa.

La Moncloa al·lega que el viatge té un caràcter eminentmen­t econòmic i sense dimensió política

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain