La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’èxit d’un Mobile atípic

-

La vigília de la inauguraci­ó oficial, el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, insistia que el simple fet que el Mobile World Congress obrís les portes ja era un èxit, amb independèn­cia del nombre de visitants o del volum de negoci que hi pogués haver. Ahir es va clausurar el certamen i no podem més que ratificar l’afirmació de Hoffman. Ha estat el Mobile més atípic i potser el més complicat, però ha suposat el triomf de la constància i la feina de totes les parts implicades i de l’afany perquè l’MWC tornés a la Fira de Barcelona com a exemple de recuperaci­ó de la normalitat.

És impossible comparar aquest Mobile amb els anteriors per raons evidents, les mateixes que expliquen per què en aquesta edició el nombre de visitants ha estat molt més baix –se n’esperaven uns 30.000–, convertint-se en un certamen híbrid, presencial i virtual, que alguns creuen que ha vingut per quedar-se, encara que la majoria continua subratllan­t la importànci­a i la necessitat de la presència física i el cara a cara per fer negocis i presentar projectes. En qualsevol cas, els organitzad­ors han sabut fer les coses bé, en gran part perquè Fira de Barcelona ha avançat el programa de digitalitz­ació que ja tenia en cartera. Assistents i expositors s’han sentit segurs gràcies a un protocol sanitari ferri, i no hi ha constància de cap cas positiu de covid.

L’absència d’algunes de les principals multinacio­nals del sector ha donat un aire nou i diferent a l’MWC. Noves empreses han cobert el buit de les grans marques. Companyies més petites que moltes vegades queden eclipsades pel poder mediàtic dels gegants tecnològic­s aquest any han pogut tenir un espai important, com ha estat el cas de Telco DR, que va llogar l’estand que Ericsson va deixar

El MWC ha fet que Barcelona comenci a recuperar la normalitat i l’activitat econòmica

buit. Però sobretot han estat empreses locals, de Barcelona i de Catalunya, les que han aprofitat aquesta oportunita­t. Petites companyies i start-ups han convertit 4 Years From Now (4YFN), la part del Mobile que reuneix les empreses emergents i l’ecosistema local, en la més visitada. El món de la gran indústria i les start-ups s’han acostat, sabedors que es necessiten mútuament. És indubtable la vocació internacio­nal del Mobile, però les circumstàn­cies d’aquest any han donat un gran impuls a les empreses locals.

L’anunci de John Hoffman que Fira de Barcelona acollirà al novembre el Puzzle X, un congrés mundial tecnològic de tres dies dedicat als anomenats materials avançats, com el grafè, és una altra notícia molt bona derivada d’aquest Mobile. Es tracta d’una aposta personal del conseller delegat de la GSMA, a qui se li ha d’agrair el compromís amb Barcelona. Una cita que reunirà científics, experts en tecnologia i líders en innovació amb aquests metalls.

Aquest Mobile atípic i de transició ha obert les portes a la normalitat i a la recuperaci­ó de l’activitat econòmica a Barcelona. Només per això ja ha valgut la pena. Els seus efectes s’han notat en l’hostaleria, la restauraci­ó i el transport, encara que òbviament en menys volum que els anys anteriors, i el back to business viscut aquests dies s’ha de consolidar definitiva­ment en l’edició del proper any en les dates habituals del mes de febrer, si res no ho impedeix.

La celebració del Mobile no només ha estat una bona notícia i un èxit organitzat­iu malgrat els seus imponderab­les, sinó que a més ha de suposar el punt de partida perquè la capital catalana comenci a recuperar l’activitat del turisme de negocis, centrada en aquest cas en les fires i els salons que han fet de Barcelona una referència mundial.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain