La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez, viatge de negocis als EUA

-

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, vol rellançar la projecció internacio­nal d’Espanya i efectuarà aquest mes de juliol dos viatges amb substància: una visita “de negocis” als Estats Units –Nova York i la Costa Oest, sense parada a Washington DC i, en conseqüènc­ia, sense entrevista amb el president Joe Biden– i un altre als tres països bàltics, amb motiu del primer centenari de l’establimen­t de relacions bilaterals més una visita a les tropes espanyoles que participen en la missió de pau de l’ONU a Letònia i Lituània.

La pandèmia i les turbulènci­es domèstique­s han minimitzat l’agenda internacio­nal del president espanyol, més enllà de les cimeres de la UE i l’OTAN. Encarrilad­a la vacunació i planificat el diàleg amb la Generalita­t, el juliol es presenta com un mes propici per reforçar els interessos d’Espanya al món. A diferència d’altres grans països, els viatges a l’estranger no suposen un parèntesi en les baralles internes, que persegueix­en tots els inquilins de la Moncloa i deixen en evidència una llacuna en la cultura política d’Espanya: la política exterior no ha de ser objecte de divisions partidiste­s que només acaben per debilitar-nos a tots. La visita de Pedro Sánchez als Estats Units del 20 al 24 de juliol té

No hi haurà entrevista amb Joe Biden, una cosa normal en visites de finalitat econòmica

una agenda impecable i difícil de qüestionar. Animar a Nova York el món financer perquè aposti i inverteixi a Espanya i connectar amb el sector audiovisua­l i de les noves tecnologie­s de la Costa Oest, això és, Silicon Valley i Los Angeles. Tot això al capdavant d’una delegació empresaria­l. Fins aquí, res qüestionab­le. La polèmica gratuïta pot originar-se en el fet que no hi haurà trobada amb el president Joe Biden. Encara que aquest estil de “viatge de negocis” és habitual entre els líders internacio­nals i no inclou la Casa Blanca, un sentit exacerbat i anacrònic pot presentar-lo com un menyspreu a Espanya, cosa que significar­ia endinsar-se en un complex d’inferiorit­at que ja hauria d’estar superat a aquestes alçades. I suposaria incomodar un país aliat en baralles domèstique­s.

La visita als tres països bàltics que comença el 6 de juliol permetrà ressaltar la tasca de l’exèrcit espanyol en missions internacio­nals de pau, un peatge que alguns obliden quan protesten pels pressupost­os militars. El desplegame­nt militar de l’OTAN reforça la sobirania dels estats bàltics, veïns de Rússia, de la qual van formar part en un període històric relativame­nt curt (la Unió Soviètica). Només cal esperar agraïment i bona sintonia en aquesta visita del president espanyol al petits estats bàltics.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain