La Vanguardia (Català-1ª edició)

Celaá ratifica el pas d’ESO i batxillera­t amb suspensos

El màxim són dos a la secundària i un a la postobliga­tòria

-

El Reial Decret d’Avaluació que regula les notes per al pròxim curs 2021-2022 ja està a punt per ser revisat per les conselleri­es autonòmiqu­es a la conferènci­a sectorial abans de ser aprovat definitiva­ment. Al text que publica avui el Ministeri d’Educació i Formació Profession­al es manté la promoció d’etapes amb matèries suspeses, dos a l’ESO i una en acabar batxillera­t, si així ho decideix l’equip docent. Aquest atorga un paper essencial al procés d’avaluació, ja que pot decidir la promoció d’un alumne de forma col·legiada si aquest alumne ha obtingut els coneixemen­ts i competènci­es necessaris per a la seva formació.

El text confirma les línies generals de la nova llei d’educació, la Lomloe, que encara no ha entrat en vigor, i dona continuïta­t a la forma d’avaluar que es va establir de manera excepciona­l durant la pandèmia pel confinamen­t de la primavera del 2020 i les condicions extraordin­àries del curs que acaba de finalitzar. El Partit Popular, que ja va denunciar els criteris d’avaluació en un recurs rebutjat per l’Audiència Nacional, ha manifestat que demanarà la compareixe­nça de la ministra Isabel Celaá al Congrés dels Diputats perquè expliqui aquesta mesura.

El decret que es publica avui elimina l’ambigüitat en els criteris de promoció i avaluació amb què estaven redactats els primers esborranys, fet que havia estat objecte de crítica per part de sindicats de professors que denunciave­n insegureta­t jurídica ja que no es concretava clarament el nombre de matèries suspeses per passar de curs o obtenir el títol.

Ara s’expressa clarament. I estableix que la permanènci­a en un mateix curs escolar en l’educació bàsica ha de ser considerad­a una “mesura excepciona­l” que el professora­t ha d’evitar amb reforços i suports així que es detecti el retard de l’alumne.

Els menors podran repetir una vegada durant la Primària i dues vegades com a màxim al llarg de l’ensenyamen­t obligatori. A més, la repetició ha d’anar acompanyad­a d’un pla específic i personalit­zat de suport al curs següent perquè l’estudiant adquireixi les competènci­es no assolides.

Al batxillera­t, el professora­t de cada matèria decidirà, al final del curs, si l’alumne ha aconseguit els objectius de la seva assignatur­a. Els alumnes passaran de primer a segon “quan hagin superat les matèries cursades o tinguin avaluació negativa en dues matèries, com a màxim”, que hauran de recuperar l’any següent.

Per obtenir el títol serà necessari haver aprovat les assignatur­es dels dos cursos, encara que l’equip docent pugui decidir l’obtenció del títol si l’alumne ho supera tot “tret d’una”. Per a aquests casos, s’hauran de complir els requisits següents: que els docents considerin que l’alumne ha assolit els objectius, que l’estudiant no hagi faltat a classe, que s’hagi presentat als exàmens, incloent-hi les recuperaci­ons, i que la mitjana aritmètica de les qualificac­ions obtingudes en totes les matèries de l’etapa sigui igual o bé més alta que 5.

El text el debatran els consellers autonòmics a la pròxima conferènci­a sectorial

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain