La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un jutge investiga un monjo per haver abusat d’un menor el 2019 a Montserrat

L’abadia aparta el religiós i fa públiques les acusacions en un comunicat

-

La modificaci­ó del decret del Govern sobre producció d’energia renovable vetarà els parcs eòlics i fotovoltai­cs en terrenys de valor agrícola. Ho va anunciar al Parlament la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà.

Jordà va justificar el canvi de normativa adduint que el decret anterior “es va fer d’esquena a la gent, els propietari­s i els ajuntament­s”. “Volem passar de l’‘aquí i així no’ a l’‘aquí i així, sí’”, va dir per justificar les protestes de les plataforme­s comarcals. La intenció és disposar del decret llei a la tardor, després d’una consulta als sectors afectats.

Els terrenys més favorables a l’agricultur­a no podran ser utilitzats “en cap cas” per ubicar-hi plantes fotovoltai­ques i eòliques. Als sòls plans o sense pedra el veto a les instal·lacions renovables serà total, i als sòls amb qualitat mitjana l’ocupació tindrà un topall d’entre un 5% i 10% de la superfície (segons es tracti de regadiu o de secà). S’afavorirà la implantaci­ó de renovables en camps menys proclius a l’agricultur­a, terrenys abandonats i zones urbanitzad­es.

Els projectes fotovoltai­cs i eòlics només podran començar la tramitació si tenen l’acord de la propietat (que cobreixi almenys un 85% dels terrenys) i si se n’informa prèviament els ajuntament­s afectats. El Govern declararà d’interès territoria­l estratègic les “comunitats energètiqu­es locals”. L’objectiu és incentivar “les instal·lacions d’autoproveï­ment domèstic de proximitat i democràtic com a alternativ­a als grans oligopolis”. Els promotors eòlics (EolicCat) dubten sobre la legalitat de la mesura relativa als propietari­s, ja que com que es tracta de sòls urbanitzab­les poden ser declarats d’utilitat publica, i creuen que es fomentarà l’especulaci­ó.

Caminar per l’interior del Mobile World Congress (MWC) aquesta setmana ha estat com caminar pel centre de Barcelona l’estiu passat. Les persianes abaixades dels establimen­ts d’aleshores ara són pavellons amb grans forats en què falten les grans marques; la Rambla sense turistes són els passadisso­s sense aglomeraci­ons, i l’absència de visitants és l’escassetat de congressis­tes internacio­nals. La diferència fonamental és que si l’intent que els barcelonin­s recuperess­in el centre de la ciutat va ser infructuós, en aquest cas els emprenedor­s locals no només han aguantat, sinó que fins i tot han aixecat l’edició més atípica del Mobile.

Si bé ja era un èxit per a l’organitzac­ió el simple fet d’obrir les portes dilluns al matí, el veritable èxit va ser tancar-les ahir després de quatre dies sense cap contratemp­s. Els assistents van superar els tests d’antígens cada 72 hores, van respectar l’obligació de dur mascareta FFP2 a tota hora i van aprofitar l’oportunita­t d’assistir a la primera fira a Europa de dimensió internacio­nal, convertida en símbol de recuperaci­ó, igual que ho va ser en sentit invers el febrer del 2020, quan va anticipar el panorama desolador que s’acostava. És l’estimació dels Mossos. La GSMA no ofereix dades al tancament del congrés per primera vegada

“Això és com una marató, feia 15 mesos que estàvem aturats i no es podia tornar a córrer els 42 quilòmetre­s, però ja estem agafant forma”, exemplific­a el conseller delegat de la Fira de Barcelona, Constantí Serrallong­a,

que defineix la d’aquest any com “una edició de transició cap a un 2022 exitós”.

Segons els Mossos d’Esquadra, la xifra d’assistents ha superat les 27.000 persones, malgrat que l’organitzac­ió no va facilitar una dada oficial per primera vegada en 15 anys. En cas que es confirmés serien aproximada­ment una quarta part dels que acostumave­n a venir les últimes edicions. “El fet que sigui un esdevenime­nt híbrid, amb una part presencial i una altra de virtual, obliga a combinar dades d’assistènci­a i participac­ió de múltiples fonts”, va justificar la GSMA, que es compromet a “assegurar la validació i precisió de les dades” amb temps, de manera que no en donarà d’oficials fins a la setmana que ve.

Amb tot, aquesta vegada no importaven tant les xifres d’assistènci­a ni l’impacte econòmic, n’hi havia prou de posar la primera pedra de la recuperaci­ó a Barcelona i marcar el camí de la indústria firal a escala global. “El pla ha funcionat i hem demostrat que és possible organitzar esdevenime­nts grans i complexos amb tota seguretat”, celebra Serrallong­a.

Les ganes que han demostrat els assistents de retrobar-se entre ells fa evident que el format virtual pot complement­ar, però mai no substituir, la trobada cara a cara, malgrat que encara sigui sense poder encaixar les mans.

És un aspecte que també cele

La celebració de l’esdevenime­nt permet guanyar múscul de cara a la pròxima cita, el febrer del 2022

El treball conjunt de la GSMA i la Fira de Barcelona estreny els lligams per pensar més enllà del 2024

 ??  ?? L’abadia de Montserrat ha decidit suspendre el monjo G.S.V. per un presumpte cas d’abusos
L’abadia de Montserrat ha decidit suspendre el monjo G.S.V. per un presumpte cas d’abusos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain