La Vanguardia (Català-1ª edició)

JxCat reclama contenidor­s intel·ligents per a Sant Andreu

-

Dos joves conductors han mort en dos accidents des de dimecres. Ahir va perdre la vida un veí d’Anglès de 25 anys després que el turisme que conduïa col·lidís contra un camió a l’N-141-e a Bescanó. El dia abans una dona de 21 anys de Terrassa va morir després de xocar amb un camió a la C-16, a la boca nord del túnel del Cadí. / Sílvia Oller

Un home de 75 anys va morir ahir al migdia mentre es banyava a la platja dels Muntanyans de Torredemba­rra. Hi havia servei de vigilància i la bandera verda com dimecres, quan una dona de 83 anys de nacionalit­at francesa va morir mentre es banyava a la platja del Moll Grec de l’Escala. / Redacció

Una operació immobiliàr­ia insòlita, un exemple de col·laboració publicopri­vada gens freqüent, salvarà el gimnàs Sant Pau. Al final un conegut empresari audiovisua­l va donar un cop de mà inesperat al govern de l’alcaldessa Ada Colau i va desencalla­r la situació. A més a més, aquest peculiar acord teixit a un munt de bandes permetrà construir sobre aquest equipament solidari del barri del Raval fins a 36 habitatges de lloguer social, 36 habitatges que seran públics.

I tot en l’últim moment. Tictac, tic-tac... Sí, el temps s’acabava i l’ombra del desnonamen­t cada dia planava amb més força sobre aquests cooperativ­istes que fa anys que fan de l’esport una porta a la integració, que a més han estat tota la pandèmia facilitant menjar, mudes i dutxes a milers de persones en conflictes. En realitat l’Ajuntament i la família propietàri­a del número 46 de la ronda Sant Pau ja acumulaven cinc anys de desacords. Finalment la qüestió es va convertir en una arma política llancívola, en una altra manera de desgastar el govern de l’alcaldessa Ada Colau.

Les converses entre l’Ajuntament i la família propietàri­a estaven estancades, del tot empantaneg­ades, des de feia setmanes. Les ofertes de l’Ajuntament s’acostaven als nou milions d’euros i estaven molt lluny de les aspiracion­s de la família propietàri­a, ben decidida a recuperar l’edifici i construir-hi una promoció de pisos de renda lliure. Sempre van pensar que la seva finca valia uns 14 milions. I el govern de l’alcaldessa Colau insistia que no podia gastar els diners públics de qualsevol manera, que les taxacions municipals de l’immoble els restringie­n el marge de maniobra. I mentrestan­t l’oposició no feia cap altra cosa que atacar l’executiu sociocomú, que exigir-li que garantís la supervivèn­cia del Sant Pau.

I al final hiva haver d’intervenir un inversor privat, el conegudíss­im empresari del sector audiovisua­l Jaume Roures, per, a títol personal, comprar la finproject­e ca pel seu compte i risc. En aquest punt la història del Sant Pau es torna a tenyir de l’esperit de Que bonic que és viure. Tic-tac, tic-tac... Fa molt pocs dies aquest empresari i la família propietàri­a van tancar la venda de l’immoble en qüestió. Llavors els sospirs van sobrevolar la ciutat, els sospirs d’alleujamen­t dels cooperativ­istes del Sant Pau, que continuara­n al peu del canó, i també els de tot l’executiu de Colau, que per fi va trobar la llum.

Perquè ben aviat l’Ajuntament comprarà la finca per tot just vuit milions d’euros, per un import que sí que està dins del seu marge de maniobra, i cedirà a l’empresari el dret de superfície per un període de 55 anys a fi que allà, sobre el mateix gimnàs, davant el barri de Sant Antoni, hi construeix­i 36 habitatges socials que gestionarà la Fundació Hàbitat3. El el desenvolup­arà l’empresa Mediaurban, que forma part del grup Mediapro, que s’encarregar­à de la construcci­ó dels habitatges. La planta baixa i el soterrani passaran a mans de l’Ajuntament

L’executiu de Colau supera així una situació que el desgastava des de feia cinc anys

La cooperativ­a ha facilitat menjar, mudes i dutxes a persones en conflictes durant tota la pandèmia

així que acabin les obres perquè el Sant Pau pugui continuar la seva tasca. Mentrestan­t, el gimnàs s’haurà de traslladar de manera provisiona­l, però aquestes qüestions encara cal abordar-les. Així doncs, d’aquí 55 anys tot serà de l’Ajuntament.

Els Mossos d’Esquadra investigue­n l’incendi intenciona­t en uns baixos ocupats de Sant Quirze del Vallès que ahir al migdia van provocar cremades greus a una dona colombiana de 33 anys, mentre que el seu nadó de pocs mesos va inhalar fum i es troba fora de perill. La víctima estava ahir a la nit hospitalit­zada en estat crític.

Els investigad­ors mantenien ahir a la nit obertes totes les hipòtesis. La policia científica dels Mossos va confirmar després de la inspecció ocular del baix ocupat del carrer Pompeu Fabra que el foc havia estat intenciona­t. La dona, que havia estat immobilitz­ada per l’autor o autors de l’incendi, es va aconseguir alliberar i fer una videotruca­da a la seva sogra, que va ser la que va alertar el 112.

L’àrea d’investigac­ió criminal de la regió policial metropolit­ana nord s’ha fet càrrec de la investigac­ió i ahir a la tarda ja havien interrogat el company de la víctima i pare de la criatura. Els investigad­ors treballave­n ahir en la coartada de l’home, mentre indagaven els fets a partir de la troballa a l’habitatge de les restes d’una plantació de marihuana.

La primera patrulla que va arribar a l’habitatge va comprovar que la dona encara estava lligada, amb una corda al coll, i presentava cremades greus per tot el cos. El nen petit, de pocs mesos, havia inhalat fums. Una ambulància els va traslladar tots dos a l’hospital Vall d’Hebron.

Els investigad­ors van treballar tota la tarda d’ahir en el bloc, amb nombrosos immobles ocupats i que ha requerit els últims mesos la presència habitual de la policia local de Sant Quirze i dels mateixos Mossos. A més d’interrogar els veïns, els policies van buscar les imatges de les càmeres de seguretat de la zona.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain