La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més enllà de Weinstein

- Albert Montagut

La història del cinema és un dels relats més apassionan­ts de la nostra civilitzac­ió. Els que van tenir la sort, com a estudiants, d’escoltar el professor Román Gubern en les seves classes de periodisme de l’Autònoma van quedar fascinats pel món del cel·luloide.

Hi ha moments decisius, en la història del cinema, i sobre això Gubern en podria fer una classe, mil classes magistrals.

Però m’atreviria a dir que el sotrac social provocat per l’assetjador sexual Harvey Weinstein i la seva caiguda final significar­à, amb els anys, un abans i un després per a la indústria del cinema.

El moviment #MeToo, amb totes les seves ramificaci­ons i localitzac­ions geogràfiqu­es, va arrencar després que sortís a la llum amb detall l’infern viscut per l’actriu dels Estats Units Alyssa Milano, una de les víctimes de Weinstein. Milano va tuitejar un simple missatge per escriure que “si totes les persones que han patit assetjamen­t sexual escriguess­in ‘Me Too’ ens adonaríem de la magnitud del problema”. El #MeToo va canviar el món i des d’aleshores Hollywood també va començar una purificaci­ó mai vista fins ara.

Tot ha canviat des d’aleshores, i els nous costums no deixen de ser xocants per les seves absències prèvies. Ja no són les escenes homosexual­s o l’arribada del món trans al cinema, també ho són l’aparició en escena de nens amb síndrome de Down i d’actrius i actors d’edat avançada en papers que abans no haurien tingut mai.

Un exemple molt clar és Mare of Easttown. Una de les protagonis­tes de la sèrie és la nena amb síndrome de Down Kassie Mundhenk, que actua en el paper de la Moira. Un altre cas rellevant en aquesta sèrie és el de la seva productora i protagonis­ta, Kate Winslet, que s’atreveix a sortir en pantalla interpreta­nt una dona real com la vida mateixa, amb quilos de més, cabells destenyits, fumant una cigarreta electrònic­a i amb tota mena de problemes quotidians. Però aquests dies hi ha un altre paper que no convé passar per alt i que per a mi ha estat electritza­nt i meravellós. El de Kathleen Turner a El método Kominsky (Netflix). La inoblidabl­e protagonis­ta de Foc en el cos (1981) i altres tantes pel·lícules d’èxit es presenta a la tercera temporada de Kominsky interpreta­nt la doctora Roz Volander. Volander és la dona de Sandy Kominsky, interpreta­t per Michael Douglas. El paper de Turner eleva la sèrie, és un cant magistral a la tercera edat en el cinema i un element més del canvi profund que està experiment­ant Hollywood.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain