La Vanguardia (Català-1ª edició)

La sana competènci­a entre Alba i Gayá a la banda esquerra exemplific­a el mètode de Luis Enrique Benefici col·lateral

-

No hi ha una posició al terreny de joc que reflecteix­i més bé el que busca Luis Enrique que la de lateral esquerre, en què Jordi Alba (32) i José Luis Gayá (26) mantenen una fructífera i ferotge pugna per ocupar la posició des de l’arribada de l’asturià a la banqueta d’Espanya. El selecciona­dor repeteix sempre que qualsevol dels seus futboliste­s pot ser titular i en el cas del lateral esquerre l’afirmació arriba a tenir aspecte de veritat absoluta.

El futbol espanyol viu una època d’abundància en aquesta posició, històricam­ent no tan generosa en candidats. Luis Enrique ha hagut de deixar fora de la llista de l’Eurocopa noms de plenes garanties com els de Reguilón,

Juan Bernat o Marcos Alonso. Hi ha molt per triar i el gust del selecciona­dor és molt concret perquè Alba i Gayá semblen moltes vegades cromos del mateix àlbum. “L’única diferència que veig entre els dos és el poder físic, que Gayá en té una mica més, però Jordi Alba voreja la perfecció com lateral”, diu Mariano Pernía, nacionalit­zat a l’estil Laporte per ser el lateral esquerre titular amb Espanya en el Mundial del 2006, que despenja el telèfon des de Buenos Aires, on ara es treu el carnet d’entrenador.

Des que Luis Enrique va debutar com a selecciona­dor el 8 de setembre del 2018 en un partit contra Anglaterra, ha comptat sempre amb Gayá, que es va estrenar precisamen­t en una convocatòr­ia de l’absoluta aquell dia a Wembley. En canvi, amb Jordi Alba hi ha hagut diverses anades i vingudes que han alimentat els rumors sobre la seva suposada mala relació. De fet, el futbolista blaugrana va estar gairebé dos anys sense que el convoqués la selecció espanyola fins que el març el va recuperar el selecciona­dor, a temps per disputar l’Eurocopa, en què ha estat titular en tots els partits excepte en el de vuitens contra Croàcia. Va ser Gayá el que va començar el partit de vuitens com a titular, i va completar una actuació magnífica, tot i que unes molèsties físiques, el seu gran taló d’Aquil·les, el van obligar a deixar el lloc a Alba en el tram final i en la pròrroga.

Contra Suïssa la incògnita sobre el nom de l’elegit per Luis Enrique sembla més enrevessad­a que mai i no es resoldrà fins que se sàpiguen oficialmen­t les alineacion­s. “Sempre que cal triar entre dos de molt bons en la lluita per una posició se li facilita tot a l’entrenador. És més difícil prendre la decisió, però al final té la tranquil·litat que jugui qui jugui ho farà bé”, diu Pernía, que té una lectura sobre el joc de Jordi Alba molt personal: “És un lateral a qui gairebé no ataquen perquè ataca molt i està gairebé sempre més pendent de l’atac que de cobrir-se l’esquena”.

El perfil ofensiu és una cosa que també comparteix­en Alba i Gayá, que ja saben el que és marcar amb Espanya malgrat que juguen a la banda. En 76 internacio­nalitats, el blaugrana ha fet 8 gols, i va estrenar-se en gran, a la final de l’Eurocopa del 2012 contra Itàlia. El valenciani­sta, per la seva banda, ja ha marcat dos gols en només 15 partits, una xifra gens menyspreab­le. Els arguments per escollir-ne un o l’altre són de molt de pes, però ve amb el sou de Luis Enrique. I el benefici és col·lateral.

La posició de lateral esquerre a Espanya viu una època d’abundància que no era gens habitual

“La decisió és difícil, però Luis Enrique sap que jugui qui jugui ho farà bé”, diu Pernía

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain