La Vanguardia (Català-1ª edició)

Suïssa vol fer història ‘Sommer time’

-

Parla alemany, francès, italià i castellà. El seu cognom significa estiu, paraula que porta impresa als guants de porter des que va començar el 2008 a Basilea. De moment l’estació vacacional li està portant sort. Yann Sommer (Morges, 1988) ja és l’heroi suís amb qui va topar Kylian Mbappé, a qui va aturar el penal que va donar una classifica­ció històrica a quarts de final a la seva selecció. “Estic molt orgullós de tot l’equip. Els francesos són molt forts, però van tenir un moment que van ser una mica arrogants”, va dir el porter helvètic després d’un triomf que l’està portant a viure un dels seus millors estius, el mateix que l’ha fet pare per segona vegada.

El 2008, després de quatre temporades a les categories inferiors del Basilea, Sommer va marxar cedit al Vaduz, de la Segona suïssa. Després d’aconseguir l’ascens va tornar a casa, i aquesta vegada va ser un Primera, el Grasshoppe­r, qui en va sol·licitar els serveis. Aquest 2010 el va fer guanyar experiènci­a, seguretat i també el passaport per tornar a casa, al seu Basilea. Fins al 2014, any que, quan el Barça va fitxar Ter Stegen, va canviar Suïssa per Alemanya. Vuit temporades després continua defensant la porteria del Borussia Mönchengla­dbach.

Sommer té bona mà per a la cuina (en el seu temps lliure li agrada ser crític gastronòmi­c). I també per aturar penals. Mbappé ho sap, i l’excapità del Reial Madrid, Sergio Ramos, també. Fins a dues vegades l’olfacte de Sommer va poder amb els llançament­s de Ramos en el partit de la Lliga de les Nacions del novembre. Amb Suïssa ha aturat quatre dels vuit penals que li han llançat. Unes xifres envejables. Sommer intentarà allargar la seva fama davant Espanya. Els de Luis Enrique

són el pròxim obstacle d’una Suïssa que jugarà per quarta vegada en la història els quarts de final d’una gran competició. L’última vegada que va trencar la barrera dels vuitens va ser al Mundial del 1954, fa 67 anys. En 90 minuts contra Espanya els seus hereus tindran l’opció de coronar-se com el millor equip que ha tingut mai Suïssa. L’equip entrenat per Vladimir Petkovic disposa d’una generació de jugadors que es troben en el seu moment just de maduració. La fornada de Granit Xhaka, Haris Seferovic, Xherdan Shaqiri, Ricardo Rodríguez i per descomptat Yann Sommer (tots entre els 27 i els 32 anys), es podria trobar davant la seva última oportunita­t. A l’horitzó hi ha el Mundial de Qatar el 2022, però volen viure el present i somien aconseguir un registre únic.

Ho faran sense Xhaka, un dels seus pilars més importants, que va veure la segona groga contra França. En el seu lloc es disputen la plaça Denis Zakaria i Djibril Sow.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain