La Vanguardia (Català-1ª edició)

El contracte de Messi es va acabar el 30 de juny. Així i tot, legalment el FC Barcelona pot continuar venent durant tres mesos l’equipament de la pròxima temporada de l’argentí, amb qui el club manté bona sintonia

-

Han passat una mica més de 24 hores des que Leo Messi va deixar de pertànyer a la disciplina del FC Barcelona. Unes hores decisives que, temporalme­nt, alleugerei­xen en més de 100 milions el pressupost de despesa del club, necessitat de saber en quines condicions l’argentí accepta continuar. De la seva decisió en depèn tot el pla econòmic que Joan Laporta pot tenir al cap, perquè un Barça sense Messi és molt diferent, tant en despesa com en ingressos. Però anem a pams.

Afecta en alguna cosa que el seu contracte hagi expirat, pel que fa a LaLiga? La resposta és que no. A la gestora que presideix Javier Tebas entenen que, malgrat que avui Messi estigui sense feina, per a ells una nova contractac­ió serà una renovació a tots els efectes. Encara que el contracte sigui nou i els seus ingressos molt inferiors. Per tant, cap afectació a l’hora de saber quant es podrà gastar Mateu

Alemany en salaris i fitxatges.

LaLiga ha deixat clar que serà inflexible i no modificarà les normes per a ningú ni farà excepcions per pèrdues que es puguin atribuir a la covid. Al màxim que ha accedit és a que, mentre un club tingui compromesa més despesa del que se li ha autoritzat a fer, li deixarà reinvertir un 25% de tot el que aconseguei­xi amb la venda de jugadors o amb reduccions de salaris. Això explica la importànci­a de saber tard o d’hora a quant renuncia Messi. Si accepta una reducció de 50 milions en el sou anual el Barça podrà gastar 12,5 milions. I així successiva­ment –adeu, Matheus Fernandes– fins que el club s’ajusti al que la patronal li permetrà gastar.

Com es calcula, aquest import? Relativame­nt senzill: ingressos ja assegurats per contracte (televisió i comercial) i la mitjana dels últims tres anys el dia de partit, a més de plusvàlues per traspassos, una quantitat a què cal restar les despeses no esportives previstes i el deute per tornar. I a tot això, una cosa més: si vau perdre 100 milions en un any, el següent us els restaré del vostre límit de despesa perquè poseu ordre a les vostres finances.

Aquesta és la raó per la qual el Reial Madrid va disposar d’un sostre de despesa superior en 126 milions d’euros al del Barça la temporada 2019-2020, ja que els blancs venien de guanyar diners i tenen menys deute. I el problema pot ser més gran la 2021-2022, atès que fins i tot l’Atlètic de Madrid podria superar els blaugrana.

Els blanc-i-vermells tenen assegurats 120 milions d’injecció econòmica del fons nord-americà Ares, de manera que podran mantenir i fins i tot incrementa­r els 217,3 milions que LaLiga els va autoritzar per al pagament de nòmines i la digestió de fitxatges. El Barça, club a qui ja es va rebaixar el límit a 347 milions, i amb unes perspectiv­es de lenta recuperaci­ó del negoci, se’n podria anar a menys de 100 milions si finalment decideix fer neteja absoluta als comptes del curs 2020-2021.

Aquí Laporta haurà de decidir com encaixa la necessitat comptable de carregar a l’últim exercici amb segell de Bartomeu les pèrdues provocades per la covid i una gestió esportiva irresponsa­ble amb la d’actuar quirúrgica­ment perquè LaLiga no li tanqui l’aixeta de les inscripcio­ns. A Tebas no li va tremolar el pols per deixar Pedro León sis mesos a la graderia perquè el Getafe CF no complia el seu límit salarial el 2014, i tampoc no li tremolarà amb el Barça. La Justícia li va donar la raó i a Laporta només li queda aconseguir que Messi marqui el camí a la resta. Si no, caldrà fer més lloc a la grada que no pas a la banqueta.

La pretempora­da de l’Espanyol començarà la setmana vinent amb els mateixos homes que van aconseguir l’ascens a Primera. La tornada a la feina de l’equip i les converses entre Vicente Moreno i la direcció esportiva que encapçala Rufete permetran començar a perfilar la plantilla amb petits retocs. S’espera que comenci llavors el moviment a les oficines del club, tot i que no necessària­ment hi ha d’haver sortides abans de poder fitxar.

L’ampliació de capital de 37,8 milions d’euros aprovada el 21 de juny no obligarà l’Espanyol a fer cap venda important. “No malbaratar­em el nostre patrimoni si no és per millorar la nostra situació”, assenyalen des del club. Això no l’eximeix d’adequar-se al fair play financer que ha fixat LaLiga, ja que l’exercici de la temporada 2020-2021 es va tancar amb pèrdues. L’objectiu serà intentar “acostar-se a l’equilibri” en les operacions que es duguin a terme. Conceptes com ara els abonaments –a bon ritme– i el proper acord amb Riviera Maya com a espònsor principal de la samarreta contribuir­an a donar aire. Malgrat que encara no s’ha mogut fitxa, la improvisac­ió no entra en els plans de Rufete. El club assegura tenir clares les posicions a reforçar i tenir diversos noms en la llista. No figuren els de Rubén Castro i Santos Borré, davanters vinculats als blanci-blaus els últims dies.

Tret d’Óscar Gil i Puado, concentrat­s amb la selecció olímpica, la plantilla farà el primer entrenamen­t dimecres després de sotmetre’s a les habituals proves físiques i mèdiques, a més dels tests PCR. De moment, l’únic amistós confirmat és el del Nàstic (17 de juliol) amb motiu del Trofeu Ciutat de Tarragona.

Tot el pla econòmic de Laporta depèn de la decisió del crac argentí

A Tebas no li tremolarà el pols amb el límit salarial: hi ha un precedent

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain