La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERTO postcovid: els ajuts, una “mesura extraordin­ària”

Es basa a reduir jornada a canvi de mantenir l’ocupació

-

L’equip de Yolanda Díaz ha posat per primera vegada sobre la taula del diàleg social la seva proposta de partida sobre el nou sistema d’ERTO, cridat a consolidar-se en el mercat de treball després de l’excepciona­litat plantejada per la covid. Segons el text proporcion­at a la patronal i els sindicats, els ERTOpostco­vid passaran a denominar-se “mecanisme de sostenibil­itat de l’ocupació (MSE)”. Aquesta eina, que ha de servir per evitar que els acomiadame­nts siguin el primer recurs davant una baixada de demanda o un problema en la producció, permetrà a les empreses reduir la jornada dels treballado­rs quan “per raons de caràcter imprevisib­le, alienes a la voluntat empresaria­l, qualsevol que sigui la seva causa, vegin impedit o limitat el desenvolup­ament normalitza­t de la seva activitat en algun dels seus centres de treball”. A canvi, l’empresari es compromet a mantenir l’ocupació dels afectats.

L’esborrany, al qual ha tingut accés La Vanguardia, estableix a més la creació d’un fons específic. El Ministeri de Treball ha de regular mitjançant un reglament aquest nou fons, on patronal i sindicats participar­an en l’establimen­t dels requisits i condicions per aplicar “mesures extraordin­àries”, com bonificaci­ons en les cotitzacio­ns de les empreses o prestacion­s d’atur. En l’actualitat, gràcies al paraigua dels ERTO relacionat­s amb la covid, tots els empresaris es beneficien d’exoneracio­ns i els treballado­rs reben una ajuda del SEPE.

Aquest fons es finançarà amb la diferència entre el cotitzat anualment pel conjunt dels treballado­rs per atur i la despesa recollida en els pressupost­os de l’Estat del ServeiPúbl­ic d’Ocupació Estatal en prestacion­s per a aquesta finalitat. També proposen d’utilitzar fons europeus i alimentar-se de la denominada clàusula Telefónica, és a dir, les aportacion­s per acomiadame­nts que afectin treballado­rs a partir de 50 anys en empreses amb beneficis. Finalment, contemplen la possibilit­at de rebre partides dels pressupost­osgenerals de l’Estat.

En un nou redactat de l’article 47 bis de l’Estatut dels Treballado­rs, s’estableixe­n el procedimen­t de negociació amb els treballado­rs i el control per part de l’autoritat laboral (des de cada autonomia o del mateixmini­steri).

L’esborrany assenyala que el mecanisme de sostenibil­itat de l’ocupació serà “preferent” davant els acomiadame­nts per causa econòmica, tècnica, organitzat­iva o de producció. I avisa que “l’empresa haurà de motivar prou en el cas d’extinció per aquestes causes que el mecanisme del present precepte és inviable per resoldre de manera proporcion­ada i raonable la situació en la qual es troba l’empresa”.

D’altra banda, la proposta recull que estarà garantida la

La primera proposta de Treball recull crear un fons, amb cotitzacio­ns, partides europees i impostos

El text avisa les empreses que els nous expedients seran “preferents” davant els acomiadame­nts

prioritat per als treballado­rs afectats de l’accés a la formació.

En les últimes setmanes, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha estat molt bel·ligerant amb les propostes sobre els canvis en l’àmbit laboral, presentade­s per l’equip de negociació del Ministeri de Treball. Ahir mateix, el president de la CEOE va recordar davant el president del Govern central, Pedro Sánchez, que l’ocupació és prioritàri­a i des de la patronal lluitaran per la “llibertat” i la “flexibilit­at” de les empreses”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain