La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Només Israel i Rússia tenen famílies d’espies pel món”

-

Per què es va fer agent del KGB? Perquè creia que era el més útil que podia fer pel meu país i la humanitat: donar informació al meu govern per prendre les millors decisions. Sense govern, la població seria una massa incontrola­ble... No creu?

Era la Unió Soviètica un país lliure?

Jo vaig néixer, em vaig formar i em vaig fer del KGB, ara l’SVR, perquè creia que ho era i teníem una protecció social que molts països occidental­s encara intenten aconseguir ara.

Per què els russos no s’estan vacunant contra la covid? No tenen la seva vacuna?

A mi també em sorprèn i em fa mal. I la veritat és que els russos no són disciplina­ts en comparació amb els nord-americans. Quan vam tornar de la nostra missió d’espies als EUA ens va xocar que conduïen molt malament i no respectave­n les normes.

Per què?

Ve de lluny. Em temo que els russos necessiten mà dura perquè les coses funcionin, per això hi va haver tsars.

I com va arribar vostè a formar una família americana típica... de espies russos?

Des que es va fundar la Unió Soviètica hem tingut una tradició de simpatitza­nts comunistes que ens servien informació, com vam tenir a Espanya. Però, a poc a poc, vam veure que era més eficient enviar la nostra pròpia gent. Jo em vaig formar a Moscou durant anys: vaig aprendre anglès, francès i italià.

Fins a poder passar per americana?

No era el més difícil. El més complicat era, a més, resultar simpàtics per entaular relacions amb veïns influents i ben relacionat­s amb famílies amb algun membre en les agències del govern del qual poguéssim obtenir informació rellevant.

No recelaven ells de la seva curiositat?

Si aquelles famílies d’espies no haguessin obtingut resultats, l’SRV no les hauria mantingut, cregui’m. La veritat és que al tornar a Rússia ens van condecorar pels serveis.

Explica que van obtenir informació d’un oficial de l’OTAN sobre Bòsnia.

No és tan difícil tenir informació militar de qualsevol país: n’hi ha prou amb trobar qui accepti els diners a canvi i és més fàcil si l’hi dona algú que creu que és un compatriot­a.

El seu marit era de debò?

Tant com qualsevol altre. Ens vam conèixer a Rússia abans de ser agents i vam tenir dos

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain