La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts marca el seu perfil

-

Els partits polítics catalans s’estan començant a ressituar davant la nova etapa iniciada després del sofert pacte per constituir el nou Govern i l’impacte de la concessió dels indults als líders del procés. Una de les primeres proves del nou clima va ser la votació viscuda ahir al Parlament, en la qual Junts per Catalunya va presentar una moció a favor de la candidatur­a de Barcelona-Pirineus als Jocs Olímpics d’hivern del 2030 que va ser avalada pel PSC, PP i Cs, però en canvi no va obtenir el suport d’Esquerra, que va preferir abstenir-s’hi. Que els partits del Govern votin separat no és ni la primera vegada que succeeix, ni cap drama, però és un símptoma del que s’acosta. I el que es votava és significat­iu: la celebració d’uns Jocs que compartiri­en Catalunya i Aragó amb la benedicció del Govern d’Espanya.

Que la moció, a més, sigui presentada per un diputat de Junts, Ramon Tremosa, és la prova del nou que aquesta formació vol tornar a fer política i desterrar la imatge que s’ha pogut crear de partit instal·lat en la radicalita­t. És el mateix argument pel qual en la vigília el líder del grup parlamenta­ri, Albert Batet, va interpel·lar Pere Aragonès sobre la negociació pressupost­ària amb el Govern central per recordar-li que Junts està per la feina de pactar-los i no quedar-se fora de l’equació. En el Congrés a Madrid, els socialiste­s ja s’han adonat en les últimes setmanes d’un canvi significat­iu d’actitud per part dels diputats de Junts, molt més proclius ara al pacte i a la negociació.

L’estratègia del seu secretari general, Jordi Sànchez, passa perquè Junts no sigui un convidat de pedra en les negociacio­ns que mantenen PSOE i ERC, i també la de recuperar la imatge més dialogant i centrada de l’antiga Convergènc­ia. A Junts saben que poden posar en evidència algunes de les contradicc­ions d’Esquerra, com la que suposa ser esclau de l’acord amb la CUP que obliga a convocar un referèndum per donar suports a aquests Jocs d’hivern. La negociació dels pròxims comptes de la Generalita­t, amb el conseller Jaume Giró al capdavant, pot suposar també un gir de guió respecte al que s’havia vist fins ara. Junts no vol ser comparsa i marcar perfil propi.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain