La Vanguardia (Català-1ª edició)

Commoció per Raffaella Carrà

Itàlia s’acomiada de la diva amb unes exèquies dignes dels màxims honors

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Una llarga fila de persones esperen torn a la plaça del Campidogli­o, la seu de l’Ajuntament de Roma, per acomiadar-se de Raffaella Carrà, que va morir dilluns als 78 anys i de qui Itàlia ha organitzat unes exèquies dignes dels màxims honors. La capella ardent ha estat instal·lada en una sala del Consistori, com ha passat amb altres grans figures del món de la cultura, com Alberto Sordi o Bernardo Bertolucci.

“La segueixo des que era petita perquè em dona alegria, em fa feliç. Sempre ha estat una gran estrella, la millor per mi, i ens entristeix molt que hagi mort. No ens ho esperàvem, no la vèiem des de feia molt, però em pensava que estava de viatge. I, en lloc d’això, mira quina notícia”, deia l’Olga, una fan de 78 anys, veïna de Roma, que va anar dimecres a la nit a donar l’últim adeu a la cantant, actriu i presentado­ra.

Abans d’obrir la capella ardent, les restes mortals de Carrà van ser passejades amb un seguici fúnebre que va recórrer diversos punts significat­ius de la seva vida. El cotxe, que deixava a la vista un taüt de fusta decorat amb unes roses grogues, el color preferit de l’artista, va sortir de casa seva, al barri de Vigna Clara. “Quin desastre si te’n vas!”, deia un cartell, citant la lletra d’En el amor todo es empezar, davant la casa on va viure quaranta anys. El cotxe, on l’acompanyav­a Sergio Japino, el seu excompany de vida, es va dirigir a diverses seus de la televisió pública italiana, la RAI, testimonis dels nombrosos programes en què va participar al llarg de la seva vida i que la van encimbella­r com la reina de la pantalla petita d’aquest país.

El seguici es va aturar en diversos punts, on desenes de seguidors i, sobretot, treballado­rs de la RAI van anar per aplaudir ferventmen­t el cotxe de morts. Fins i tot algunes senyores li feien petons. Primer es va aturar a l’auditori de la RAI al Fòrum

SANTORAL

Mare de Déu Reina de la Pau, Teodoric Balat, Zenó,

Joan de Colònia, Nicolau Pieck, Joana Scopelli, Agustí Zhao, Verònica

Itàlic, al costat de l’Estadi Olímpic, que segurament en el futur portarà el seu nom. Va ser on va presentar el seu famós Carràmba. Després va passar per la seu de la RAI de via Teulada, on es va rodar el programa Studio uno, que va aparèixer a la dècada dels seixanta, i pel teatre de les Victòries, on va ensenyar per primera vegada davant les càmeres el “melic d’Itàlia” el 1971, al programa Canzonissi­ma ,que

F. Martín Bahamontes exciclista

Últim adeu Seguidors de totes les edats es van

acomiadar ahir de l’artista a la capella ardent

li va donar una gran popularita­t. També va ser en aquest programa on va ballar el Tuca tuca –tocant el seu company de ball–, que li va comportar ser censurada pel mateix Vaticà.

“Com a dona la vaig admirar des del principi; el que volia ho aconseguia, amb simplicita­t i una gran profession­alitat”, explicava l’Arianna, una altra de les romanes que va anar a la capella ardent i va firmar en un llibre de record. A la capella ardent hi havia de tot: gent jove i gent gran, seguidors però també molts rostres coneguts del món de l’espectacle italià, que s’abraçaven en un moment de commoció nacional. A la sala, al costat del taüt, hi havia flors grogues que la gent deixava quan passava. “Adeu, Raffa; sense tu el món serà més trist, no només de Trieste cap avall”, li deia la Patrizia, citant la lletra d’Hay que venir al sud en versió italiana. L’Alessandro, un dissenyado­r, li va voler retre un últim homenatge amb una nina amb el mateix vestit vermell amb què cantava Fiesta, un dels preferits de Carrà.

La capella ardent es tancarà avui al migdia, quan se celebrarà el funeral a l’església de Santa María in Aracoeli, al costat de l’Ajuntament, i després serà incinerada. Japino ha demanat a tots els seus fans a Itàlia i al món que ofereixin junts de manera virtual el seu últim adeu.c

 ?? MASSIMO PERCOSSI / EFE ??
MASSIMO PERCOSSI / EFE
 ?? YARA NARDI / REUTERS ??
YARA NARDI / REUTERS
 ?? YARA NARDI / REUTERS ??
YARA NARDI / REUTERS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain