La Vanguardia (Català-1ª edició)

La fascinant poesia visual de Dimitris Papaioanno­u omple d’art el Grec

- JUSTO BARRANCO Barcelona

Va ser una de les sensacions del Grec 2017 amb The great tamer (El gran domador), la història humana explicada a través de les grans imatges de la història de l’art. Convertide­s en un teatre molt físic, sense paraules. En una dansa plena de cossos escultural­s nus que tant es convertien en La lliçó d’anatomia de Rembrandt com en una pietà on la Verge era una astronauta. I ara Dimitris Papaioanno­u (Atenes, 1964) torna diumenge al Grec, al Mercat de les Flors, convertit en un astre global i amb nou muntatge, Transverse orientatio­n.

El títol, orientació transversa­l, al·ludeix, diu, “al GPS que tenen les arnes i que les guia cap a la llum”. Una metàfora de l’orientació a l’espiritual­itat en una obra que, al ritme de Vivaldi, viu una desfilada de poderoses imatges. De Picasso i Botticelli a Magritte, De Chirico i Kounellis per parlar de la naturalesa humana, la lluita entre generacion­s i l’arcaica energia masculina que necessita ser domada.

Papaioanno­u recorda que a les seves obres comunica sense paraules i ha d’utilitzar arquetips que treu de la biblioteca visual humana, de la història de l’art, de com els han cristal·litzat els grans artistes. Com el toro que apareix al muntatge, arquetip, diu, de la primitiva energia masculina desenfrena­da. Mentre que l’aigua és l’energia creativa de l’univers femení. A la peça, subratlla, juga amb la idea del Minotaure i Teseu, una generació jove matant l’anterior, lluitant per sobreviure, però no és tan fàcil, diu, perquè el Minotaure encara és a la ment del jove.

I apunta que “aquesta força arcaica masculina que està sent domada és una manera de transforma­r el passat en futur”. I aclareix que parla així “del meu pare i els homes que conec, del que jo havia de ser, de tota una civilitzac­ió que està canviant. Estic treballant en el canvi, però també aprecio l’energia del passat”.c

 ?? JULIAN MOMMERT ?? Una escena de Transverse orientatio­n, al Festival Grec
JULIAN MOMMERT Una escena de Transverse orientatio­n, al Festival Grec

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain