La Vanguardia (Català-1ª edició)

El suïcidi demogràfic d’Europa

La UE necessitar­à 60 milions d’immigrants el 2050, i la majoria seran africans

- XAVIER MAS DE XAXÀS Barcelona

Anys de baixa natalitat, de pèrdua i envellimen­t de població, obligaran la Unió Europea i el Regne Unit a abaixar les barreres contra la immigració. Diversos estudis demogràfic­s, signats per les Nacions Unides, el Centre Wittgenste­in i el Centre per al Desenvolup­ament Global, institucio­ns capdavante­res a anticipar l’evolució de la humanitat, afirmen que les pròximes dècades la UE necessitar­à desenes de milions de treballado­rs per sobreviure, i no els tindrà si no deixa de ser una fortalesa antiimmigr­ació. “No n’hi haurà prou d’allargar l’edat de jubilació, incorporar més dones al mercat laboral o augmentar la natalitat. Tampoc no serà suficient robotitzan­t encara més l’economia productiva o continuar deslocalit­zant llocs de treball com fins ara”, assegura Charles Kenny, expert en desenvolup­ament humà i tecnològic del Centre per al Desenvolup­ament Social a Washington DC.

“Res d’això no salvarà Europa d’una població envellida –afegeix–. Només la immigració pot corregir aquest desequilib­ri, i la d’origen africà serà la que amb més naturalita­t podrà aportar la mà d’obra necessària per mantenir el creixement econòmic”.

L’ONU calcula que el 2050 la UE tindrà un dèficit de 60,8 milions de treballado­rs. El Centre Wittgenste­in l’eleva a 72,7 milions. El més greu és que amb la política migratòria actual només es cobrirà un 23% d’aquestes necessitat­s, segons l’ONU, o un 30%, segons el Centre Wittgenste­in.

“Una població cada any més gran és un fre per al creixement econòmic i l’Estat de benestar”, explica Juan Ramón Jiménez, expert en migracions del CIDOB i doctor en Ciències Polítiques i Socials per la UPF. “Un 20% dels espanyols i europeus tenen més de 65 anys, un grup d’edat que representa­rà el 30% el 2070. Ara hi ha tres treballado­rs per cada jubilat, però quan els baby boomers deixin de treballar aquesta proporció no es podrà mantenir. Perdrem població que estigui en edat laboral, és a dir, entre els 15 i els 64 anys”.

El Japó marca el camí d’Europa cap aquest abisme demogràfic. Quan la seva població era més jove, a la dècada dels vuitanta, el creixement vorejava un 4%, i avui que un 25% dels japonesos tenen més de 60 anys, el PIB tot just avança un 0,4%. Incorporar més dones per força laboral –10% més des del 2000– i endarrerir l’edat de jubilació dels 63 als 65 anys només ha mitigat el problema. La taxa de natalitat continua en l’1,3, una de les més baixes del món.

Europa, amb una fecunditat d’1,55 fills per dona, segueix els passos del Japó. Les polítiques de foment de la natalitat, a més, no han donat resultats. “Ni les guarderies ni els permisos de maternitat ni els xecs nadó han tingut èxit”, diu Kenny.

La conjuntura econòmica i la realitat social pesen molt més. Itàlia acaba d’aprovar una ajuda de 250 euros mensuals per fill. Madrid prepara una subvenció especial per les mares de menys

Allargar l’edat de jubilació o augmentar la natalitat no impediran una falta massiva de mà d’obra

La UE segueix els passos del Japó: com més envellimen­t de la població, menys creixement

de 30 anys i deu anys d’empadronam­ent. Amb moltes menys restriccio­ns, ni el xec nadó del govern Zapatero (2007-2010) ni el que va donar Extremadur­a el 2014 van augmentar la natalitat.

Si augmentar la natalitat és difícil, incrementa­r la immigració, en contra del que pugui semblar, tampoc no és fàcil. El Japó ho intenta sense èxit des de fa anys. Malgrat facilitar la contractac­ió de treballado­rs estrangers, no n’aconseguei­x. Menys de 47.000 van respondre a una crida el 2019 pensada per captar-ne 300.000.

L’idioma i la cultura poden ser

2021 2050

Només el 19% dels africans entre 15 i 24 anys té feina. Més de 5 milions ja han emigrat a Europa

2021

 ?? XAVIER ALDEKOA ?? Platja de Dakar, capital del Senegal, des d’on surten els africans que intenten arribar a les illes Canàries
XAVIER ALDEKOA Platja de Dakar, capital del Senegal, des d’on surten els africans que intenten arribar a les illes Canàries

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain