La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els libanesos paguen la factura del bloqueig polític i la crisi financera

Les ambaixador­es de França i els EUA busquen juntes la implicació de Riad

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Mentre la lliura libanesa està en mínims històrics i continua sense tocar fons, es multipliqu­en els gestos per intentar salvar el Líban de l’abisme.

La crisi ha llançat la meitat de la població per sota del llindar de la pobresa, i aquesta setmana aterrava un avió de Qatar amb setanta tones d’aliments. No per a la seva distribuci­ó per l’exèrcit, sinó per alimentar el mateix exèrcit i la policia.

El dijous les ambaixador­es de França i dels Estats Units a Beirut, Anne Grillo i Dorothy Shea, van anar conjuntame­nt a Riad per intentar que l’Aràbia Saudita es torni a implicar en la sort del país dels cedres. La visita va ser acordada a la cita que els ministres d’Exteriors dels tres països rics van tenir al marge de l’última cimera del G-20.

Aquesta mateixa setmana, mentre el primer ministre libanès en funcions, Hasan Diab, atribuïa la crisi que “el país està sota setge”, Grillo replicava que “la responsabi­litat és de la classe política”. Més diplomàtic­a que el president francès, que els va dir en el seu dia: “Feu vergonya”.

També Riad ha deixat clar que el seu paper de valedor incondicio­nal de l’Estat libanès pertany al passat. Ni tan sols el líder sunnita, Saad Hariri, fill de l’assassinat Rafik Hariri, no es deslliura del rodet saudita. I després de nou mesos sense aconseguir tancar la seva investidur­a, Hariri podria llançar la tovallola ben aviat.

L’escenari que s’obriria és incert. Mentre alguns partits demanen un avanç electoral, d’altres fins i tot dubten que es pugui complir el calendari previst, el maig del 2022.

Juga en contra seu la dificultat de pactar una nova llei electoral que trenqui amb l’actual clientelis­me sectari, denunciat en les manifestac­ions anteriors a la pandèmia.

Des d’aleshores, les coses han anat a pitjor. La que va ser una de les claus del model libanès, l’ancoratge de la seva divisa al dòlar durant tres dècades, s’ha trencat a trossos. Ha passat de costar 1.500 lliures a més de 18.000.

La ració de pa subvencion­at és cada cop inferior i ahir va pujar de preu per setena vegada aquest any. Ja no entren més que una mínima part de les divises a què encara ha de recórrer per importar-ho gairebé tot.

Per acabar-ho d’adobar, una tremenda explosió al port de Beirut va devastar barris sencers, el 4 d’agost, i va causar pèrdues de 15.000 milions de dòlars en un país hiperendeu­dat.

Cinc dies més tard, Diab presentava la dimissió, tot i que continua en funcions. Les dificultat­s entre Hariri –primer ministre in pectore– i el president cristià Michel Aoun s’han tornat insuperabl­es per la rancúnia entre el primer i el gendre del segon –al capdavant del partit–, Gebran Bassil.

Els saudites estan furiosos per la inacció política i, encara més,

El Líban pateix la pitjor apagada amb el tancament de dues centrals elèctrique­s per manca de crèdit

pel pes que Hizbul·lah té en l’executiu. Però el càstig a aquest aliat xiïta de l’Iran, que refusa desarmar-se, l’està patint tota la societat. Una cosa contraprod­uent, si la supervivèn­cia de molts passa a dependre de les seves xarxes de solidarita­t.

Mentrestan­t, els exàmens de batxillera­t han estat suspesos, perquè no estava garantit el paper i la tinta per imprimir les proves, ni el professora­t per supervisar-los.

Divendres, mentre les farmàcies anaven a la vaga, la companyia EDL es veia obligada a tancar les seves dues principals centrals, que subministr­en un 40% de l’electricit­at. Tot i que hi havia al port un vaixell amb combustibl­e per a una de les centrals, els creditors es resistien a autoritzar-ne la descàrrega.

Així que les apagades van obligar a suspendre les dues maratons de vacunació previstes per ahir. El Líban viu al dia i alguns temen menys la pandèmia que l’endemà.c

 ?? HUSSEIN MALLA / AP ?? Un motorista de Beirut es dirigeix cap a una gasolinera amb ampolles de plàstic per omplir-les de combustibl­e
HUSSEIN MALLA / AP Un motorista de Beirut es dirigeix cap a una gasolinera amb ampolles de plàstic per omplir-les de combustibl­e

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain