La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els talibans envolten la meitat de les capitals de província afganeses

- ISTANBUL Correspons­al

L’exèrcit afganès diu que s’està preparant per recuperar alguns dels punts fronterers que han conquerit els talibans els últims dies. Singularme­nt, Islam Qala i Torghundi, per on circula la major part del comerç legal entre l’Afganistan i les repúblique­s de l’Iran i el Turkmenist­an.

Tot i això, les matemàtiqu­es no fallen i la tendència és clara. Els últims dos mesos la campanya de la insurgènci­a ha avançat a una velocitat sense precedents, en paral·lel a la retirada de les tropes estrangere­s, completa en més d’un noranta per cent.

Per donar proves de la seva fortalesa, els talibans han tornat a atacar aquest cap de setmana alguns dels territoris que tradiciona­lment els han estat difícils. Dos districtes poblats majoritàri­ament per hazares –població xiïta de trets mongoloide­s– acaben de caure a les seves mans, en un cas després de combats durs, però en l’altre, sense gairebé resistènci­a.

Els talibans no només són hegemònics en la major part de zones rurals, sinó que també mantenen envoltades com a mínim quinze de les trenta-quatre capitals provincial­s.

Les dues que van estar més de vuit anys sota comandamen­t militar espanyol, Qala-e-Naw i Herat, ara estan sota màxima pressió. En el primer cas, els talibans

Kabul assegura que es prepara per recuperar els passos fronterers amb l’Iran i el Turkmenist­an

es van arribar a apropiar de la ciutat durant unes quantes hores, abans de ser repel·lits des de l’aire i expulsats. Tot i això, ahir van tornar a l’atac.

És més improbable que intentin envair ara Herat, una ciutat molt més gran, on a la seva província també han aconseguit avanços. Allà, tot i això, un dels cabdills mujahidins oposats als talibans, Ismail Jan, recapta fons per presentar-los resistènci­a armada.

La Xina, per la seva banda, va evacuar més de 200 dels seus ciutadans fa dos divendres, en un vol a Wuhan. Tot i així, els talibans es podrien haver compromès a evitar que gihadistes uigurs s’instal·lin al seu territori, de la mateixa manera que han repel·lit Estat Islàmic.

La setmana passada els talibans van entrar per primera vegada, sense engegar cap tret, al corredor de Wakhan, on no havien entrat mai i que desemboca a la regió xinesa de Xinjiang, una acció inconcebib­le sense l’aquiescènc­ia d’Islamabad i Pequín.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain