La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bulgària decideix a les urnes si posa fi als deu anys de l’era Boríssov

El cantant Slavi Trifonov lidera el vot anticorrup­ció per al canvi

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

L’ex primer ministre Boiko Boríssov i el seu partit conservado­r, en el poder els últims deu anys, es van salvar d’una derrota in extremis en les passades eleccions parlamentà­ries de Bulgària, celebrades a l’abril. Però els vots rebuts no li van permetre formar govern. Aquest diumenge arriba una segona oportunita­t per a Boríssov, a qui les enquestes tornen a dir que la seva època ja ha passat.

La gestió de la pandèmia de coronaviru­s podria ser l’explicació de l’ensopegada del 4 d’abril de Ciutadans pel Desenvolup­ament Europeu de Bulgària (GERB), la formació que lidera Boríssov, que va passar de 95 diputats a 70 en un parlament de 240 escons. Però el sorprenent és que fos la formació que més vots va aconseguir, gairebé un 26 %, després de les protestes de l’any passat i dels escàndols de corrupció que el persegueix­en.

L’exguardaes­patlles Boríssov, de 61 anys, va fundar el GERB el 2006, i tres anys després va arribar al poder amb un posició política de centre dreta, europeista, però amb un marcat caire populista. Ha estat primer ministre tres vegades i el seu partit ha dominat la vida política del país. Però després de la seva victòria d’abril cap altre partit del fragmentat parlament no va voler pactar amb ell. Tampoc no van aconseguir una coalició entre ells, així que es va convertir en obligatòri­a la convocatòr­ia de noves eleccions.

El president búlgar, Rumen Radev, adversari de Boríssov, va nomenar un Govern tècnic liderat per l’exgeneral Stefan Yanev, que ha criticat “la corrupció camuflada de manera legal” dels últims anys. El ministre de l’Interior provisiona­l, Boiko Ráshkov, ha donat suport a les afirmacion­s de l’oposició que el Govern va espiar altres partits abans de les eleccions d’abril.

L’últim míssil en la línia de flotació de l’ex primer ministre ha

L’ex-primer ministre Boríssov va guanyar a l’abril, però ni ell ni l’oposició van poder formar govern

vingut des dels Estats Units, que el 2 de juny va anunciar sancions contra dues figures de la política búlgara per “el seu gran paper en la corrupció”. Una d’elles és l’empresari i exdiputat Delian Peevski, a qui l’oposició acusa de moure els fils al GERB.

Les enquestes tornen a indicar que Boríssov no aconseguir­à governar. La previsió més optimista li dona una victòria pírrica com la de fa tres mesos. A més, tres d’aquests estudis pronostiqu­en que guanyarà un nou partit, l’anticorrup­ció Existeix Tal Poble, que va donar la sorpresa a l’abril en ser segon.

De tota manera, tornarà a presentar-se un panorama incert. El país balcànic, el país més pobre de la UE, de gairebé set milions d’habitants, haurà de recórrer a l’entesa per evitar una crisi política. Aquesta podria haver-se conjurat a l’abril si Existeix Tal Poble, un

nou partit protesta impulsat amb les manifestac­ions de l’any passat, hagués acceptat un pacte amb el Partit Socialista, però s’hi va negar al·legant que forma part de la mateixa elit corrupta que Boríssov. Basa la seva popularita­t en les seves crítiques contra la corrupció i en la figura del seu líder, el cantant i presentado­r de televisió Stanislav (Slavi) Trifonov, de 54 anys. Si les xifres acompanyen els dos altres partits protesta, el liberal Bulgària Democràtic­a i el de centreesqu­erra Aixeca’t, Bulgària! Mafiosos Fora!, Existeix Tal Poble podria posar fi a l’era de Boríssov.c

 ?? NIKOLAY DOYCHINOV / AFP ?? Acte electoral de Boríssov, a la dreta, el 5 de juliol a Kardzhali
NIKOLAY DOYCHINOV / AFP Acte electoral de Boríssov, a la dreta, el 5 de juliol a Kardzhali

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain