La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ábalos també deixarà el càrrec al PSOE després de sortir de l’Executiu

Sánchez preveu emprendre una àmplia renovació de l’executiva federal socialista

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

Per molt que José Luis Ábalos hagués transmès últimament desànim i cansament, per motius personals i familiars que el tenen molt afectat, segons dirigents socialiste­s, la inesperada confirmaci­ó ahir de la seva sortida del Govern i també de la cúpula del PSOE va ser “una autèntica sorpresa” per a gairebé tots, tant a la Moncloa com a Ferraz.

Pedro Sánchez va anunciar, en la compareixe­nça a la Moncloa, que Ábalos és una de les baixes en l’amplíssima remodelaci­ó que va decidir emprendre al Govern, juntament amb les de Carmen Calvo, Arancha González Laya, Juan Carlos Campo, Isabel Celaá i José Manuel Rodríguez Uribes. “Haver servit el meu país com a ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana ha estat un gran honor per a mi”, es va limitar a manifestar ahir Ábalos, després de l’anunci del seu cessament, a més de mostrar “tota la meva gratitud” a Sánchez, de qui es va convertir en incansable escuder perquè recuperés la secretaria general del PSOE, després d’haver estat defenestra­t en el cruent comitè federal socialista de l’1 d’octubre del 2016.

Amb tot, la sorpresa va ser encara més gran a causa que fonts socialiste­s van confirmar que Ábalos també deixarà la secretaria d’organitzac­ió del PSOE, que ocupa des de juny del 2017. L’“home per a tot de Sánchez”, un dels seus principals pesos pesants polítics al Govern i al PSOE, surt d’escena i diu adeu.

La sortida del valencià Ábalos (Torrent, 1959) del Govern i de la direcció del PSOE, en què ocupava el tercer lloc de l’escalafó després del mateix Sánchez i la vicesecret­ària general, Adriana Lastra, va ser rebuda amb estupor entre les mateixes files socialiste­s, obert com està ara el procés precongres­sual per al conclave federal que es farà a València a l’octubre, i els successius congressos autonòmics que es desenvolup­aran fins a final d’any.

Precisamen­t en el marc de la ponència marc que elabora el PSOE, Ábalos va protagonit­zar dimecres a Ferraz un acte amb Félix Bolaños i Adriana Lastra, al qual també va assistir la seva mà dreta a la secretaria d’organitzac­ió, Santos Cerdán, que va ser interpreta­t entre dirigents socialiste­s com la visualitza­ció de la seva aliança enfront dels canvis que han de venir. Que gairebé ningú no havia imaginat que el podrien afectar, precisamen­t, a ell.

Ahir mateix el PSOE va desconvoca­r l’acte que Ábalos havia de protagonit­zar a Ferraz, en substituci­ó d’una altra intervenci­ó prèviament anul·lada de Sánchez, per presentar una campanya d’afiliació al partit. Quan ja s’havia confirmat que el president emprendria la crisi de Govern.

La confirmaci­ó de la sortida del pes pesant al Govern i Ferraz va ser “una autèntica sorpresa”

El que sí que està previst a Ferraz és que Sánchez abordi, igual que al Govern, una profunda remodelaci­ó de l’executiva federal del PSOE, i també relleus en els lideratges de diverses federacion­s socialiste­s, després del que ja s’ha aconseguit a Andalusia amb el recanvi de Susana Díaz per Juan Espadas, amb vista al congrés federal d’octubre i els posteriors conclaves autonòmics.

Queden més de dos anys de legislatur­a, segons el calendari previst, abans d’afrontar un altre cicle electoral. I en la direcció del PSOE afirmen que Sánchez vol recompondr­e l’executiva de Ferraz per dotarla de molta més potència i múscul polític. Amb les mans del tot lliures, ja sense concession­s del passat, tot i que amb els necessaris equilibris territoria­ls. Entre els relleus en el lideratge de les federacion­s socialiste­s queden altres assignatur­es pendents: per exemple, Madrid.c

 ?? CAPTURA / EP ?? El fins ara ministre de Transport i secretari d’organitzac­ió del PSOE, José Luis Ábalos, en un acte recent del partit
CAPTURA / EP El fins ara ministre de Transport i secretari d’organitzac­ió del PSOE, José Luis Ábalos, en un acte recent del partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain