La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gastar sola i quilòmetre­s per consolidar el lideratge de Junts per Catalunya

Jordi Sànchez tindrà dedicació plena al partit i blinda la relació amb Waterloo

- IÑAKI PARDO TORREGROSA Barcelona

Junts per Catalunya s’acosta al seu primer any de vida amb un escenari diferent del de la seva fundació, quan alguns dels seus dirigents estaven a la presó. Entremig hi ha hagut una cita electoral catalana i la formació del nou Govern. Ara el secretari general, Jordi Sànchez, fora de la presó, pot maniobrar amb total llibertat per controlar el partit i unificar les diferents famílies que combreguen a JxCat.

La negociació amb Esquerra i l’acord que Sànchez va acabar de tancar amb l’actual president de la Generalita­t, Pere Aragonès, no van quedar al marge de la polèmica i les crítiques internes. Inicialmen­t, els fidels de Carles Puigdemont es van irritar davant un pacte que no veien clar, però en la consulta a la militància va rebre el suport per un 83%. Després hi va haver un conat anònim per debilitar el secretari general, però Puigdemont, president de JxCat, va fer pinya i va desautorit­zar les maniobres d’aquells que demanaven el seu cap.

A partir d’ara Sànchez es dedicarà completame­nt a Junts, que va formalitza­r el 25 i 26 de juliol de l’any passat la seva fundació com a força política –en l’anterior legislatur­a era una coalició de Convergènc­ia i PDECat–.

Per a aquest mes de juliol, Sànchez té previst gastar sola i acumular quilòmetre­s. Es reunirà amb els líders locals de la formació a tot el territori, amb les direccions de cada vegueria, i, si és possible, amb les executives comarcals. Divendres va arrencar aquest periple a les Terres de l’Ebre. Aquesta acció, encaminada a preparar el terreny per al pròxim cicle electoral, que si no hi ha sobresalts, arrencarà el 2023 amb els comicis municipals, també li permetrà consolidar el seu lideratge entre els quadres de JxCat, que ja compta amb més de 6.500 militants. D’aquesta manera, el secretari general podrà conèixer de primera mà quina és la realitat del partit després d’haver-lo dirigit de manera atípica, des de la presó de Lledoners. Però no només la seva situació personal o la de Puigdemont han provocat aquesta circumstàn­cia estranya, la formació es va fundar amb una pandèmia pel mig i gairebé tots els actes que ha dut a terme han estat telemàtics.

Per a finals d’aquest mes està prevista la celebració del primer consell nacional, presidit per la vicepresid­enta del partit, diputada del Parlament i alcaldessa de Vic, Anna Erra. Fa unes setmanes es van elegir els consellers del territori i s’ha anat greixant tota la maquinària orgànica.

A l’agenda del secretari general també figuren plans per treballar frec a frec i “blindar” la relació amb Puigdemont, a qui va visitar la setmana passada amb la resta de presos de Junts. El president està centrat en l’estratègia exterior i s’ha mantingut al marge de les negociacio­ns amb ERC o dels afers interns aquests últims mesos, tret d’en comptades ocasions.

Al flanc institucio­nal la veu cantant li correspon a Jordi Puigneró,

El secretari general començarà a preparar les eleccions municipals del 2023 aquest estiu

Els exconselle­rs Forn i Rull faran un pas enrere, tot i que mantindran el carnet de militant

vicepresid­ent i conseller de Polítiques Digitals i Territori, que mantindrà reunions setmanals amb Sànchez més enllà del contacte diari que puguin tenir, igual que amb la resta de consellers designats per JxCat.

D’altra banda, a partir del setembre, quan està prevista la segona reunió de la taula de diàleg, Sànchez començarà a preparar un full de ruta alternatiu per si fracassa la negociació amb l’Estat. Junts no ha amagat mai el seu escepticis­me respecte a dialogar amb la Moncloa i assumeix a contracor l’estratègia dels seus socis. Sense pèls a la llengua assenyalen que d’entrada els socialiste­s no han fet mostres que pensin abordar el conflicte en els paràmetres que desitja l’independen­tisme i donen aquesta via per morta. Per això la direcció de JxCat vol liderar una alternativ­a, l’anomenat “embat democràtic”.

Jordi Turull, que tornarà a exercir d’advocat, és vicepresid­ent del partit i després de la sortida de la presó i situar alguns dels seus col·laboradors al Govern, és una de les peces clau del partit. Cap de files de l’anterior CiU, té previst mantenir un contacte fluid amb les bases. En canvi, els exconselle­rs Josep Rull i Joaquim Forn ja han expressat la seva voluntat de quedar en un segon pla i no formen part de l’executiva.c

 ?? JULIO DÍAZ - JUNTS ?? Jordi Sànchez durant la primera roda de premsa a la seu de JxCat després de la concessió dels indults
JULIO DÍAZ - JUNTS Jordi Sànchez durant la primera roda de premsa a la seu de JxCat després de la concessió dels indults

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain