La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pedro Sánchez remodela el seu equip

- Adjunt al Director: __ Redactors en cap: __ Defensor del lector: __ Consellers de Direcció:

Pedro Sánchez va sorprendre ahir amb una profunda remodelaci­ó de l’Executiu, en la qual va rellevar els titulars de vuit ministeris, entre ells la vicepresid­enta primera i ministra de Presidènci­a, Carmen Calvo, i el ministre de Transport, José Luis Ábalos, número tres del PSOE. A aquestes baixes cal afegir-hi la d’Iván Redondo, director del gabinet i principal estrateg del president.

Aquesta remodelaci­ó s’esperava per a la tardor. La precipitac­ió ens indica que Sánchez té pressa per girar full d’una etapa marcada per la pandèmia i, en l’últim tram, per la concessió dels indults del procés. Queden dos anys i quatre mesos per a les generals del novembre del 2023, i el Govern espanyol s’ha de centrar en una excel·lent administra­ció dels fons estructura­ls europeus, d’importànci­a decisiva per al país.

Entre les baixes de la remodelaci­ó n’hi havia algunes de cantades, com la del ministre de Cultura i Esport, J.M. Rodríguez Uribes, que ha mostrat una empatia deficient amb el seu sector i ha ensopegat sovint. D’altres no ho eren tant, però han afectat ministres a qui podrien atribuir-se crisis viscudes al gabinet. Per exemple, la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, que no va saber evitar un xoc greu amb el Marroc. A Carmen Calvo, vicepresid­enta primera i ferm suport del president en diverses batalles, li va guanyar la mà la ministra d’Igualtat, Irene Montero, en la ja aprovada llei trans. A Ábalos, que deixarà el ministeri i la secretaria d’organitzac­ió del PSOE, se li va atribuir en part el fiasco socialista a les autonòmiqu­es madrilenye­s. També ha causat certa sorpresa la caiguda de Redondo, que sense ser membre del Govern acumulava molt poder, i la seva sortida es veu com una concessió a sectors del PSOE molestos pel seu ascendent sobre Sánchez.

Per afrontar la segona part del seu mandat, el president ha promogut a vicepresid­enta primera Nadia Calviño, situada a l’ala dreta de l’Executiu, apreciada pels mercats, amb llarga experiènci­a europea, que potser contribuir­à a atendre les exigències comunitàri­es en matèria de contenció de la despesa i, d’altra banda, a greixar les relacions amb Brussel·les en dies crucials per a la recuperaci­ó econòmica després de la pandèmia. D’altra banda, el president ha convertit Félix Bolaños en ministre de Presidènci­a i pràcticame­nt el seu home de màxima confiança. Així mateix, ha apostat pel poder municipal, promovent a la condició de ministres tres alcaldesse­s. I ha reforçat la quota femenina, formant un Govern en el qual hi ha catorze dones i vuit homes. D’altra banda, ha mantingut els cinc ministres d’Unides Podem (UP) als seus càrrecs, malgrat les seves diferèncie­s amb algun d’ells. És una manera d’evitar problemes en la coalició amb UP que, tot i això, confereix una pàtina pròpia d’una altra època als qui es mantenen en bloc en un Executiu tan àmpliament renovat.

Pedro Sánchez va presentar ahir la remodelaci­ó com una aposta per la recuperaci­ó, la joventut –la mitjana d’edat ministeria­l baixa cinc anys– i la proximitat, per afrontar les eleccions amb opcions d’èxit. Però perquè això passi no en tindrà prou amb refer el Govern. Haurà de fer una gestió excel·lent dels fons europeus, haurà de ser just en el repartimen­t d’inversions, haurà de progressar en la negociació amb la Generalita­t, haurà de renovar les pèssimes relacions amb l’oposició –que ahir va tornar a demanar dimissions– per afrontar la renovació del poder judicial, i d’altres, i haurà d’evitar picabarall­es amb els socis al Govern de coalició. Els dos anys vinents són clau per a Espanya, i ahir Sánchez en va empunyar les regnes amb decisió renovada.c

El nou Executiu ha d’impulsar el president en la segona i crucial fase del seu mandat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain