La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un parc d’habitatges envellit

-

Als anys 60 i 70 del segle passat, l’economia espanyola es va enlairar. Els successius plans de desenvolup­ament –dels anys del desarrolli­smo– van deixar enrere els temps de l’autarquia. El creixement industrial va propiciar successive­s onades migratòrie­s cap a les grans ciutats. En primera instància, aquests treballado­rs es van allotjar en condicions molt precàries, donant peu a fenòmens com el del barraquism­e. Aquests infrahabit­atges en coves o barraques van ser substituït­s gradualmen­t per nombrosos blocs socials, que van eixamplar i van transforma­r el rostre de la perifèria urbana.

Ha passat mig segle llarg des que es van iniciar aquelles operacions. Ja s’intuïa llavors que la qualitat de les construcci­ons populars podia ser deficient.

Ara, sovint, se’n té constància. El parc d’habitatges originat en aquella època no ha envellit bé. Reclama reformes. I no es tracta de reformes com les relatives a un habitatge unifamilia­r, més fàcils d’abordar, sinó que incumbeixe­n edificis sencers i que són costoses i no sempre estimulant­s, ateses les dificultat­s que comporta obtenir-hi un bon resultat. El creixement de Barcelona va ser aleshores enorme. I és també per això que el seu parc d’habitatges és ara el més envellit d’Espanya.

Renovar aquest parc suposa un repte enorme. D’una banda, la tendència ara dominant en mitjans arquitectò­nics aconsella limitar les demolicion­s i apostar per la rehabilita­ció dels edificis. El premi Pritzker ha reconegut aquest any la tasca dels francesos Anne Lacaton i JeanPhilip­pe Vassal, que s’han distingit precisamen­t pels seus projectes de recuperaci­ó i millora del patrimoni arquitectò­nic popular preexisten­t. Però també és cert que aquesta no ha de ser sempre la solució més pertinent. Els estàndards d’habitació han variat molt en els darrers decennis. L’espai mínim habitable, que llavors se situava entre els 7 i els 8 metres quadrats per persona, ara és d’uns 13 metres. I això fa que en ocasions aquestes operacions de rehabilita­ció estiguin condemnade­s abans de començar. En particular, quan no és possible afegir metres als vells habitatges.

En aquests casos, les construcci­ons de nova planta s’imposen. La bona notícia és que a l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona, per exemple, els organismes públics estan treballant amb arquitecte­s joves i talentosos que aconseguei­xen resultats excel·lents a preus per metre quadrat molt raonables. La mala notícia és que els recursos disponible­s per emprendre aquestes operacions són limitats.c

Barcelona s’enfronta a la necessitat de refer els edificis dels anys del ‘desarrolli­smo’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain