La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Espero que a la tardor s’hagi acabat, és a les nostres mans”

Conseller de Salut

- ENTREVISTA ANA MACPHERSON Barcelona

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va presentar fa uns dies al Parlament el seu pla ambiciós per enfortir i millorar el sistema sanitari. Però la covid sempre guanya. Ni amb més d‘un 44% de població catalana vacunada i un immens esforç dels profession­als per controlar l’epidèmia no hi ha un descans per alegrar-se’n.

S’ha escapat de les mans la situació?

No, no. El que tenim és un virus que té la funció d’infectar i ara ho està fent en franges d’edat que no van ser mai de les de més incidència, les de 15 a 20 i de 20 a 29. Són els menys vacunats i els de més interacció social. I quan un es contagia ha estat en contacte amb moltes més persones que en les anteriors onades. Tenim la mateixa malaltia però el perfil no té res a veure.

Quan s’acabarà?

No tinc una bola de vidre, i els virus són per definició, com recorda sempre el professor Tomàs Pumarola, imprevisib­les.

Tardor?

Això espero. D’aquí dues setmanes tindrem gairebé un 50% de la població total amb la pauta completa de vacunació, perquè ens dedicarem bàsicament a les segones dosis que compleixen aquests dies. Aquesta onada és molt diferent: predomini absolut de joves amb una infecció que cursa sense símptomes o amb símptomes molt lleus. Per això hem reorientat l’estratègia. Estàvem posant tots els esforços a fer tests a contactes estrets en persones sense símptomes. Deixar-los de fer potser pot desdibuixa­r la foto de la pandèmia, però aquests tests ara afegeixen poc valor i, mentrestan­t, potser perdem un bon control de pacients diabètics. No pot ser que amb tan poca afectació ens monopolitz­i.

Però estan creixent les hospitalit­zacions

I continuara­n creixent, perquè tot i que proporcion­alment siguin molt pocs els contagiats que s’agreugin, si hi ha molts contagiats, hi haurà més ingressats. Ahir, un 10% més. És difícil aventurar.

Cal escollir entre conviure amb el virus o frenar-lo?

La solució està a les nostres mans, ara més que mai. Segurament els últims mesos hem posat tots els nostres esforços i esperances en la vacunació. I ha estat molt positiu, però sembla que ens hàgim oblidat de com actuar quan s’està contagiat o s’és contacte estret. I s’ha d’actuar igual, amb o sense test: 10 dies de quarantena si s’és contacte estret, 10 dies d’aïllament si s’és positiu. És fonamental. Importantí­ssim. Si tenim 34.000 casos nous a la setmana i cadascun té de 7 a 9 contactes, estem parlant de 300.000 persones que haurien de ser a casa seva! Sí, sí, en plenes vacances, i tot i que els pares estiguin vacunats. Aïllats. Si no és així, creixerà.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Josep Maria Argimon reclama el compliment de l’aïllament d’infectats i contactes que a molts els sembla cosa del passat
ÀLEX GARCIA Josep Maria Argimon reclama el compliment de l’aïllament d’infectats i contactes que a molts els sembla cosa del passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain