La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les altres prioritats “Reforçar la primària i millorar radicalmen­t la salut mental, fer les coses d’una altra forma”

-

El virus ens està ensenyant que no. I ens queda un recorregut llarg de pandèmia.

Tres mesos més

Això és a mitjà termini, però la vacunació ha de ser global. Si no és així, es continuarà replicant el virus i apareixera­n variants noves cada vegada més eficaces, com ha passat en cada nova onada. Augmenten les possibilit­ats que escapi de la vacuna.

Podrà fer alguna cosa més que combatre cada nova onada covid?

La tardor serà crítica. Tindrem el virus respirator­i sincitial, la grip, la vacunació de la grip i la seva càrrega assistenci­al, amb tot el cansament acumulat i encara probableme­nt vacunant covid. Quan dic que la solució està en nosaltres és perquè necessitem recuperar-nos emocionalm­ent, socialment i econòmicam­ent. Però també pels profession­als sanitaris. Necessiten pocs aplaudimen­ts i més compliment­s amb la prevenció. Caldrà reconèixer l’esforç. És en el programa del Govern.

Millora salarial? Necessitem serveis sanitaris forts. Per això demanem més recursos i millorar-ne les condicions laborals. Això es farà en la negociació de cada entitat. La meva feina és incidir perquè s’aconseguei­xi. Hi ha diverses prioritats clares: reforçar l’assistènci­a primària i la millora radical de la salut mental, cal fer les coses d’una altra manera. Comencem amb la incorporac­ió de 200 psicòlegs adscrits a l’Atenció Primària perquè els problemes no passin inadvertit­s. I també un pla potent de prevenció del suïcidi.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain