La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més de mig Espanya en alerta pel risc de calor extrema

Aemet avisa que puntualmen­t hi podria haver registres de 47ºC, propers als rècords

- REDACCIÓ Barcelona

Nou comunitats autònomes es trobaran avui amb una situació de risc, baix o moderat, a causa de l’episodi d’altes temperatur­es, i per tant s’agreuja el perill de tenir cops de calor. La major part de la Península registra els dies més calorosos d’aquest any. Avui se superaran puntualmen­t els 44 ºC a la campanya cordovesa i tot i que en general les temperatur­es es començaran a moderar a partir de dilluns (començant pel nord-oest), la calor extrema es desplaçarà dilluns cap a la costa de València i Múrcia. El resultat és que demà la situació serà de risc extrem (alerta roja) al litoral sud de València i a la vall del Segura (Múrcia), on es podrien arribar als 44 ºC, segons l’Agència Estatal de Meteorolog­ia.

Les comunitats autònomes de la meitat sud peninsular estan sotmeses avui al risc de les altes temperatur­es, com també Madrid, Aragó, Catalunya, Navarra i La Rioja. La calor serà sufocant a Sevilla, on es poden registrar 43 ºC, mentre que els 42 ºC estan a l’abast a Badajoz i zones extenses de Castella-la Manxa. I també és probable que s’arribin als 40ºC a la vall de l’Ebre i en àmplies zones de l’interior de la meitat sud peninsular.

Tot i això, el cap de setmana més càlid de l’any podria deixar màximes en algunes zones concretes de fins a 47 ºC, tot i que previsible­ment no es batrà el rècord absolut a Espanya (49 ºC). Així ho va indicar Beatriz Hevella, portaveu d’Aemet. Previsible­ment es batran molts rècords locals.“Tot i això, no és probable que caigui l’efemèride més significat­iva, és a dir, la màxima absoluta d’Espanya, que es xifra en 49 ºC”. Aquest rècord s’ha marcat en diferents punts i diverses dates, com per exemple a Écija, a Sevilla, el 13 de juny del 1981; a Hornachuel­os (Còrdova) el 29 d’agost del 1959, o a Manzanares (Ciudad Real), el 14 d’agost del 1962, entre d’altres”, com ha recordat Hervella. No obstant això, es descarta que hi pugui haver una onada de calor perquè no es compleixen els tres requisits o condicions necessaris: superació de determinat­s llindars de temperatur­a, persistènc­ia en el temps i prou zones significat­ives d’afectació.

La situació és conseqüènc­ia de l’entrada pel sud peninsular d’una massa d’aire molt càlid i sec, de procedènci­a africana, que durant avui i demà s’intensific­arà i estendrà a tot el territori, excepte a l’extrem nordoest peninsular.

Tot i això, a les últimes hores de demà diumenge, la presència d’un baixa pressió a les illes Britànique­s provocarà un flux d’aire fresc del nord-oest, que farà que comenci un descens tèrmic per l’oest de Galícia.

Aquest descens es generalitz­arà dilluns a la resta de la Península, tret de l’est i sud-est peninsular, zones on les temperatur­es pujaran notablemen­t. Dimarts es preveu que l’aire relativame­nt fresc afecti tot el país.c

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Pare i fill es refresquen en un parc de Sant Andreu, a Barcelona
MANÉ ESPINOSA Pare i fill es refresquen en un parc de Sant Andreu, a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain